Τουρκία – Ερντογάν: «Νέο οικονομικό μοντέλο» με επικλήσεις στον Αλλάχ και… τη μάχη του Μαντζικέρτ

Στην Τουρκία, με τη λίρα να φλερτάρει με νέα ιστορικά χαμηλά, οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και φτάνουν στο σημείο να πουλήσουν ακόμα και βασικές ηλεκτρικές συσκευές από τα σπίτια τους για να τα βγάλουν πέρα. Ο Ερντογάν ωστόσο, βλέπει ξένες επιθέσεις στο τουρκικό νόμισμα και κάνει επικλήσεις στον Αλλάχ για να σώσει την οικονομία.

«Πιστεύω ότι θα απωθήσουμε αυτές τις επιθέσεις στο νόμισμα. Όπως λέω πάντα, αν θέλει ο Αλλάχ κι αυτό θα μας προσπεράσει. Ας το ξέρουν όλοι αυτό» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος. 

Ο Ερντογάν ευαγγελίζεται «νέο οικονομικό μοντέλο» με ανορθόδοξη συνταγή, «ένα εθνικό μοντέλο που δεν έχει σχέση με τις ξένες συνταγές που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία». Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για πέμπτη φορά για την οικονομία την Τετάρτη, και η λίρα υποτιμήθηκε κατά 2,5%...

Όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης, αναφέρθηκε σε «χιλιόχρονο αγώνα» λέγοντας πως «είμαστε στο κατώφλι νέας περήφανης σελίδας της ιστορίας από τη μάχη του Μαντζικέρτ θα αυξήσουμε την απασχόληση». Το οικονομικό μοντέλο δεν βγαίνει, σχολιάζουν οι αναλυτές, ο Ερντογάν επιμένει κι η λίρα πέφτει.  

«Πιστεύω ακράδαντα ότι τα υψηλά επιτόκια είναι μια πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους δεν μπορούμε ποτέ να το επιτρέψουμε αυτό. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, σε αυτό το μονοπάτι» υποστηρίζει. 

Ωστόσο, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Ο πληθωρισμός επισήμως το Νοέμβριο ανήλθε στο 21,6% ενώ ο ανεπίσημος υπερβαίνει το 58% σύμφωνα με αναλυτές. Ο βασικός μισθός κατέρρευσε στα 185 ευρώ και η Τουρκία σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ είναι πρώτη με διαφορά στην ετήσια αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 28,8% το Σεπτέμβριο και κατά 27,4% τον Οκτώβριο.
 

Πηγή: skai.gr