«Τουρισμός για Όλους 2022»: Πάνω από 60.000 οι αιτήσεις- Τι ισχύει για τις πληρωμές των επιχειρήσεων

«Τουρισμός για Όλους 2022»: Πάνω από 60.000 οι αιτήσεις σήμερα

Τι ανέφερε στον ΣΚΑΙ η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη για την πρεμιέρα του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2022»- Οι σκέψεις για επέκτασή του

Τεράστια η ανταπόκριση των πολιτών στο πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους 2022 η πλατφόρμα συμμετοχής του οποίο και άνοιξε σήμερα στις 12 το μεσημέρι, μσω του vouchers.gov.gr.

"Οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεπεράσει τις 60.000" ανέφερε πριν από λίγο στον ΣΚΑΙ 100.3, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, επισημαίνοντας ότι σήμερα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μόνον όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1, 2, 3.

Τονίζεται πως η πλατφόρμα θα δέχεται τις αιτήσεις σταδιακά ανάλογα με τον λήγοντα ΑΦΜ του δικαιούχου. Ακολουθούν αύριο όσοι έχουν ΑΦΜ με λήγοντα τα ψηφία, 4, 5 και 6, ενώ την Δευτέρα η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για όλους ανεξαρτήτως του λήγοντα αριθμού στο ΑΦΜ τους.

Το νέο πλήρως αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»  αφορά στην επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής για 200.000 πολίτες.

Μέσα σε μία ωρα λειτουργίας οι αιτήσεις έφτασαν τις 8.000 ενώ λίγο μετά τις 18:00 έχουν "σπάσει το φράγμα των 50.000".

Η κα Ζαχαράκη επεσήμανε ότι τα χρήματα στους επιχειρηματίες θα δοθούν αμέσως, ενώ υπό σκέψη είναι η επέκταση του προγράμματος.

Αναφερόμενη στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις πληρωμές των επιχειρηματιών από το προηγούμενο πρόγραμμα, τόνισε ότι την Πέμπτη δόθηκαν άλλα 3 εκαστομμύρια ενώ απομένουν τα τελευταία 3 εκατομμύρια από το σύνολο των 20 εκατομμυρίων.

Εξήγησε ότι τα προγράμματα αυτά πληρώνονται απολογιστικά, γίνεται εκκαθάριση όλων των δικαιολογητικών και ανάλογα με το πως έρχονται τα χρήματα, διατίθενται αμέσως.

Αθρόα ήταν από την πρώτη στιγμή η συμμετοχή των ενδιαφερόντων στο πρόγραμμα αφού ενδεικτικά μέσα σε μία ώρα λειτουργίας της πλατφόρμας, υποβλήθηκαν 8.000 αιτήσεις (12:00-13:00) 

Μέχρι τις 15:00 οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί προς έγκριση ήταν 35.000 και έως τις 16:15 είχαν σπάσει το φράγμα των 50.000.

Με το νέο «Τουρισμός για Όλους PASS» οι δικαιούχοι θα μπορούν να εκδώσουν μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.  

Το πρόγραμμα αποτελεί μία αναβαθμισμένη εκδοχή του ομώνυμου προγράμματος των προηγούμενων ετών, καθώς για πρώτη φορά προσφέρεται: 

  • Αυξημένη επιδότηση 150€ ανά δικαιούχο (από 120€ που ήταν πέρυσι) 
  • Ειδική πρόβλεψη για υψηλότερη επιδότηση 200€ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67% 
  • Ανέπαφη πληρωμή και εξαργύρωση του e-voucher σε κάθε πάροχο διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.α.) και σε κάθε προορισμό της χώρας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς 
  • Άμεση αποζημίωση των παρόχων, γεγονός που βάζει τέλος στην αναμονή και τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες 
  • Εξαργύρωση του e-voucher εφάπαξ ή σε δόσεις μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, ώστε υποστηριχθεί και η επιλογή διακοπών εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου. 

Κατόπιν παρέμβασης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο προϋπολογισμός του νέου ψηφιακού προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» ανέρχεται φέτος στα 31 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ το ποσό που  απορροφήθηκε κατά τα προηγούμενα δύο έτη του προγράμματος. Παράλληλα, εξασφαλίστηκε η επέκταση του προγράμματος για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2025. 

Αίτηση για το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 16.000€ και οικογενειακό εισόδημα έως 28.000€, ποσό που προσαυξάνεται για κάθε παιδί.

Συγκεκριμένα: 

ΤΟΥΡΙΣΜΌς ΓΙΑ ΟΛΟΥς

H λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς για την υποβολή της αίτησης κάθε πολίτης χρειάζεται μόνο τους κωδικούς του στο Taxisnet και την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου και μίας διεύθυνσης e-mail.

Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.  

Οι αιτήσεις υποβάλλονται με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα: 

  • Όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1, 2 και 3, μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από το Σάββατο 16 Ιουλίου. 
  • Όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 4, 5 και 6, μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από την Κυριακή 17 Ιουλίου. 
  • Από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα είναι ανοικτή για όλα τα ΑΦΜ και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουλίου και ώρα 23:59.  

Η διαδικασία μπορεί να διεκπεραιωθεί και μέσω ΚΕΠ.  

Επισημαίνεται ότι στις αιτήσεις δεν τηρείται χρονική προτεραιότητα, ενώ οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα αναδειχθούν με ηλεκτρονική κλήρωση μεταξύ των δικαιούχων που θα έχουν υποβάλει αίτηση.   

Το τηλέφωνο εξυπηρέτησης για τους πολίτες είναι το 210-2600610 και η γραμμή θα ξεκινήσει τη λειτουργία της παράλληλα με τη λειτουργία της πλατφόρμας. 

Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στους συνδέσμους: https://www.ktpae.gr/ και https://vouchers.gov.gr/ (μετά τις 12:00 μ.μ.). 

Επιλεγέντες ως δικαιούχοι στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικός Τουρισμός» (2021-2022 και 2022-2023) του Ο.Α.Ε.Δ. και της Δ.Υ.Π.Α. -ανεξαρτήτως από το εάν έκαναν χρήση ή όχι της παροχής- καθώς και ωφελούμενοι του προγράμματος «Evia-Samos Pass» υπενθυμίζεται ότι δεν μπορούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.
 

Πηγή: skai.gr