Κλείσιμο

Τόμσεν στον ΣΚΑΪ: Στην Ελλάδα πρέπει να σπάσουν ταμπού

"Στην Ελλάδα πρέπει να σπάσουν ταμπού για να λειτουργήσει το πρόγραμμα" δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ κατά την ενημέρωση που παρείχε σε εκπροσώπους διεθνών και ελληνικών μέσων ενημέρωσης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΔΣ για την έγκριση των 28 δισ. ευρώ προς την χώρα μας.

Στην ερώτηση του ΣΚΑΪ για το ποια είναι τα "ρίσκα" που θα μπορούσα να εκτροχιάσουν το νέο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν τοποθέτησε ως πρώτο ιεραρχικά την ανάγκη αναδόμησης του δημόσιου τομέα (public sector) στην Ελλάδα προειδοποιώντας ότι "αν δεν υπάρχει συρρίκνωσή του και δεν μειωθεί το κόστος συντήρησής του, τότε το πρόγραμμα δε θα προχωρήσει".

Ο κ. Τόμσεν με τον τρόπο του θέλησε να φέρει την ελληνική πλευρά προ των ευθυνών της καθώς, όπως τόνισε, από αυτήν εξαρτάται "η έγκαιρη και αποτελεσματική προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική, να ενισχύσει την παραγωγικότητά της". Υποστήριξε ότι πέρα από την ανάγκη ανάπτυξης στην οικονομία, η πρόκληση της δημοσιονομικής εξυγίανσης παραμένει καθώς αν αυτή δεν προχωρήσει τότε θα είναι ανέφικτος "ο στόχος της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων". Ο κ. Τόμσεν ρωτήθηκε επίσης και για το αν συμφωνεί με όσους στους κόλπους του Ταμείου εκτιμούν ότι οι πρόωρες εκλογές αυτή τη στιγμή θα καθυστερούσαν την εφαρμογή του νέου προγράμματος. Στην απάντησή του είπε ότι "οι πρόωρες εκλογές δεν του δημιουργούν προβληματισμό από τη στιγμή που έχουν δοθεί οι απαιτούμενες πολιτικές εγγυήσεις ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης θα είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα". "Πιστεύω ότι θα μπορούμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές".

Πάντως οι πληροφορίες του ΣΚΑΪ
ότι στους κόλπους του ΔΝΤ εκφράζονται επιφυλάξεις για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στην Ελλάδα, παραμένουν στο τραπέζι ενώ στο ΔΣ του Ταμείου εκφράστηκαν πολλές ανησυχίες για τους "πολιτικούς κινδύνους" (political risks) που υπάρχουν λόγω της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΣ του Ταμείου, κ. Θάνος Κατσάμπας έδωσε κατά την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση σκληρή μάχη για να κάμψει αυτές τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις ως προς το σκέλος των πολιτικών εγγυήσεων που έχουν δοθεί από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ.

Πηγή: Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινκγτον, Θάνου Δημάδη