ΔΝΤ: Εγκρίθηκαν τα 28 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Με τη Βραζιλία να είναι η μόνη καταγεγραμμένη μέχρι στιγμής φωνή εναντίωσης στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας από το ΔΝΤ ολοκληρώθηκε σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου, το οποίο άναψε το "πράσινο φως" για τη συνέχισης της παροχής χρηματοδοτικής βοήθειας προς τη χώρας μας ύψους 28 δις ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια.

Η νέα εποχή που ανοίγει στις σχέσεις ΔΝΤ- Ελλάδας χαρακτηρίζεται "από μικρότερη ανοχή από πλευράς του Ταμείου απέναντι στη χώρα μας σε σχέση με το παρελθόν και από την ανάγκη επίδειξης μεγαλύτερης προθυμίας προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από μέρους των ελληνικών αρχών" όπως σχολίασε στον ΣΚΑΪ πηγή του Οργανισμού. Πριν από την έγκριση της νέας δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, είχε προηγηθεί εν μέσω σκληρών αντεγκλήσεων και διαφωνιών στο εσωτερικό του Ταμείου, η αλλαγή του Καταστατικού χάρτη του ΔΝΤ μετά και την προτροπή της κ. Λαγκάρντ το νέο πακέτο υπό το πρόγραμμα του Extended Fund Facility να είναι διάρκειας τεσσάρων και όχι τριών χρόνων, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Η καταβολή των 28 δισ. ευρώ θα γίνει σε 16 ισόποσες δόσεις ύψους 1,65 δισ. ευρώ, η εκταμίευση της πρώτης εκ των οποίων έχει ήδη δρομολογηθεί μετά το πέρας τη σημερινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ταμείου "η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ένα ασφαλές μονοπάτι με τη στήριξη των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν". Οι κίνδυνοι (risks) στους οποίους αναφέρεται και η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους του κ. Τόμσεν έχουν να κάνουν κυρίως με τον αστάθμητο παράγοντα της ύφεσης αλλά και με την αδυναμία της Ελλάδας να μείνει συνεπής στην πιστή εφαρμογή του νέου- εξίσου "φιλόδοξου" με το προηγούμενο- προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης της.

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ:


«The Executive Board of the International Monetary Fund (IMF) today approved a four-year SDR 23.8 billion (about €28 billion, or US$36.7 billion) arrangement under the Extended Fund Facility (EFF) for Greece in support of the authorities’ economic adjustment program. The approval allows for an immediate disbursement of SDR 1.4 billion (about €1.65 billion, or US$2.2 billion). The EFF arrangement entails exceptional access to IMF resources, amounting to 2,159 percent of Greece’s quota.

»The Executive Board also cancelled the three-year Stand-By Arrangement (SBA) with Greece which had been approved in May 2010 (see Press Release No. 10/187).»
Πηγή: Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη