Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, αλλά και τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» με τον Χρήστο Κούτρα και τον Γιάννη Ντσούνο.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, στις νέες ρυθμίσεις για χρέη και δάνεια, στα μέτρα για τα καύσιμα και στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα σούπερ μάρκετ.
Επενδύσεις με φορολογικά κίνητρα και ταχύτερες αδειοδοτήσεις
Ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή, με έμφαση στη βιομηχανία, τη μεταποίηση και τις νέες τεχνολογίες, τομείς στους οποίους η κυβέρνηση επιδιώκει να κατευθύνει περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις.
Η κατεύθυνση αυτή συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική του υπουργείου Ανάπτυξης για ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας και προσέλκυση επενδύσεων, την ώρα που μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου έχουν ήδη εγκριθεί 928 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, η παρέμβαση δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά σε άμεσες χρηματικές ενισχύσεις, αλλά σε διευκολύνσεις που θα μειώνουν το κόστος και τον χρόνο υλοποίησης των επενδύσεων.
«Δεν θα δίνουμε επιχορηγήσεις με χρήματα, αλλά θα διευκολύνουμε με ταχύτερες αδειοδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα».
Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, είναι να δημιουργηθούν περισσότερες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή εξειδικευμένων νέων που έφυγαν από τη χώρα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση έχει θέσει τη στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης στον πυρήνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της.
Οι 120 δόσεις και οι αλλαγές για τους servicers
Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για παλαιές οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία αντικαθιστά το προηγούμενο σχήμα των 72 δόσεων.
Ο κ. Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι η δυνατότητα περισσότερων δόσεων αποτελεί σημαντική διευκόλυνση για επαγγελματίες οι οποίοι επιχειρούν να παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, σε μια περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις και οι πολεμικές συγκρούσεις εξακολουθούν να πιέζουν την παγκόσμια οικονομία.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις νέες ρυθμίσεις για funds και servicers, με βασική αλλαγή το πλαφόν 15% στις προκαταβολές που μπορούν να ζητούνται για τη ρύθμιση οφειλών. Το νέο πλαίσιο προβλέπει επίσης αυστηρότερους κανόνες για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και μεγαλύτερες υποχρεώσεις διαφάνειας απέναντι στους δανειολήπτες.
Καύσιμα και σούπερ μάρκετ
Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην παρέμβαση για το πετρέλαιο κίνησης, επισημαίνοντας ότι το κόστος του diesel επηρεάζει άμεσα τις μεταφορές και, κατ' επέκταση, τις τελικές τιμές προϊόντων.
Για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, η συνολική ελάφρυνση στο diesel φθάνει τα 20 λεπτά ανά λίτρο, με την κυβερνητική παρέμβαση να εστιάζει στη συγκράτηση του μεταφορικού κόστους και των δευτερογενών επιπτώσεων στις τιμές.
Για τα σούπερ μάρκετ, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών, στην οποία εντάχθηκαν 1.740 κωδικοί προϊόντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, οι μειώσεις αφορούν τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης, σχολικά είδη και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Ο υπουργός σημείωσε ότι, σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς, το όφελος για ένα μέσο νοικοκυριό με μηνιαίες αγορές 500-600 ευρώ από το σούπερ μάρκετ μπορεί να προσεγγίζει τα 39-40 ευρώ τον μήνα.
Η πορεία της πρωτοβουλίας θα αξιολογηθεί εκ νέου, ενώ οι έλεγχοι στην αγορά συνεχίζονται με στόχο τον εντοπισμό αδικαιολόγητων ανατιμήσεων και παραβάσεων της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.
«Να υπηρετούμε τον πολίτη με σεμνότητα»
Στο πολιτικό σκέλος της συνέντευξης, ο κ. Θεοδωρικάκος ρωτήθηκε για το κλίμα στο υπουργικό συμβούλιο και τις συστάσεις του πρωθυπουργού προς τα μέλη της κυβέρνησης.
«Όσοι μετέχουμε στο δημόσιο βίο έχουμε μία και μοναδική δουλειά: Να υπηρετούμε τον πολίτη με σεμνότητα, να εργαζόμαστε σκληρά και να διορθώνουμε λάθη».
Αναφερόμενος σε πρόσφατη δήλωση βουλευτή για τις μετακινήσεις, τη χαρακτήρισε ατυχή και τόνισε ότι η κυβερνητική παράταξη οφείλει, κατά την άποψή του, να βρίσκεται κοντά στους πολίτες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες, καθώς και στη μεσαία τάξη.
Για τον χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών επανέλαβε ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το κυβερνητικό έργο μπορεί να προσελκύσει σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων που σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.