Θαλασσοταραχή στις αγορές παρά τον κάβο του Τσίπρα: Στο 4,37% το 10ετές

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, στο 4,37%, διαμορφωνόταν την Παρασκευή η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Η Ελλάδα, στην παρούσα φάση, παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές, και φαίνεται να παραδέρνει στα κύματα της διεθνούς συγκυρίας, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι η ελληνική οικονομία «πέρασε τον κάβο» και βρήκε την Ιθάκη της.

Η Αθήνα καλείται να πορευτεί μόνο με το «αποθεματικό ασφαλείας», μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης, καθώς δεν δέχθηκε προληπτική γραμμή στήριξης. 

Συγκριτικά, η απόδοση του δεύτερου υψηλότερου στην ΕΕ ιταλικού δεκαετούς ομόλογου, που δέχεται πιέσεις λόγω και της σύγκρουσης Βρυξελλών – Ρώμης διαμορφωνόταν την Παρασκευή στο 3,19%.

Όσον αφορά την Πορτογαλία, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου δεν ξεπερνούσε το 1,91% την Παρασκευή, της Ισπανίας το 1,46%, ενώ το δεκαετές ιρλανδικό ομόλογο δεν ξεπερνoύσε το 0,87%. 

Για «νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα» έκανε πάντως λόγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. 

Είμαστε, είπε ο κ. Τσίπρας, σε κάλο δρόμο, η Ελλάδα αποτελεί καλή είδηση, παρά την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν παταγωδώς, οι εξωγενείς παράγοντες δεν μπορούν να επηρεάσουν την πορεία ανασύνταξης της οικονομίας καταφέραμε να περάσουμε τον κάβο πριν χαλάσει ο καιρός. 

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΒ προειδοποίησε την Πέμπτη με νέο Grexit από τις αγορές, όπως το 2010,  υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση το κόστος για την κοινωνία και την οικονομία θα είναι βαρύ. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Συνδέσμου, η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας δεν είναι επαρκής για να αναχρηματοδοτείται με επιτυχία το χρέος αυτό από τις αγορές, καθώς θα χρειαστεί ένας ριζικός μετασχηματισμός προς μια οικονομία της παραγωγής και των εξαγωγών και ένα κράτος που θα μπορεί να υποδεχθεί επενδύσεις υψηλής καινοτομίας και κερδοφορίας.
Πηγή: skai.gr