Σύνοδος Κορυφής: Βέτο Ιταλίας - Ισπανίας στην άκαμπτη στάση της Γερμανίας (upd)

Mε βέτο απειλούν Ιταλία και Ισπανία εξαιτίας της άκαμπτης στάσης της Γερμανίας στην έκδοση "κορωνοομολόγου".

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα, στην τηλεδιάσκεψη που είναι σε εξέλιξη ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που συζητούν οι "27", και μάλιστα σε συνεννόηση με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ δίνουν τελεσίγραφο δέκα ημερών στους πέντε επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών για να επιστρέψουν με πρόταση κατάλληλη για τη δραματική περίσταση από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.

“Πρέπει να βρεθεί μια κατάλληλη λύση για τη σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες” διεμήνυσε ο Κόντε. Ο ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι “κανείς δεν σκέφτεται την αμοιβαιοποίηση δημόσιου χρέους. Κάθε χώρα θα είναι υπόλογη για τη δημόσιο χρέος της”. 

Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη “σκληρό ντέρμπι” απέναντι σε Γερμανία και την Ολλανδία, και για το ρόλο του ESM στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο Τζουζέπε Κόντε ζητά με έμφαση να καταλάβει η Ένωση ότι τα ευρωομόλογα είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Αλλά οι αναλυτές στη Ρώμη θεωρούσαν ότι η μάχη αυτή είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να κερδηθεί. 

Πηγή: skai.gr