Γερμανικός Τύπος: Σχέδιο «ομπρέλας» 240 δισ. από ESM- Πιστωτική γραμμή ως 2% του ΑΕΠ 

Γερμανικός Τύπος: Σχέδιο «ομπρέλας» 240 δισ. από ESM- Πιστωτική γραμμή ως 2% του ΑΕΠ 

Μια «ομπρέλα» ύψους έως και 240 δις σχεδιάζει η Ε.Ε., σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία θα δοθεί στα κράτη-μέλη μέσω του ESM.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δημοσίευμα της εφημερίδας, για να υπερβληθεί το εμπόδιο που έχει δημιουργηθεί από την συμφωνία των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, σχεδιάζεται ένα πλαίσιο, ώστε κάθε κράτος-μέλος να μπορεί να κάνει χρήση μιας πιστωτικής γραμμής στήριξης ύψους έως 2% του ΑΕΠ του. Συνεπώς, αν όλα τα κράτη-μέλη κάνουν χρήση της πιστωτικής γραμμής, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φτάσει συνολικά στα 240 δις.

Βεβαίως, όπως κάθε δανειοδότηση από τον ESM, και αυτή θα έχει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, καθώς είναι ζήτημα καταστατικού.

Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει μια συνεννόηση, ώστε αυτά τα προαπαιτούμενα να είναι τα ελάχιστα δυνατά και, συγκεκριμένα, τα ποσά που θα αντλούνται να κατευθύνονται απευθείας για δαπάνες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και των οικονομικών συνεπειών που δημιουργούνται.

Εφόσον αυτό ισχύσει, τότε η συζήτηση για τα κορωνο-ομόλογα καθίσταται ακυρη, με δεδομένες και τις ενστάσεις Γερμανίας και Ολλανδίας.

Εφόσον, δε, «περάσει» αυτή η γραμμή από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, τότε τις τελικές αποφάσεις θα πάρει το Eurogroup που θα συνεδριάσει ως το τέλος της άλλης εβδομάδας. Σημειωτέον, το βράδυ η ΕΚΤ αποφάσισε να μην περιοριστεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δις που είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά να αγοράσει όσα κρατικά ομόλογα χρειαστεί, προκειμένου να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

Έλενα Παπαδημητρίου