Το success story της ΕΛΟΠΥ βασίζεται σε 3 λέξεις κλειδιά

Πρωτοπορία, εξωστρέφεια, καινοτομία… 

Η Οργάνωση Παραγωγών, ΕΛΟΠΥ δραστηριοποιείται στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής, με στόχο την ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και των Μελών της για την προώθηση του φρέσκου ελληνικού ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας.

 

Η αρχή και η πορεία
Ήταν το όχι και τόσο μακρινό μας 2016, όταν 21 εταιρείες από τον κλάδο της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας με οραματική διάθεση και ανοιχτό πνεύμα, αποφάσισαν να ιδρύσουν την μη κερδοσκοπική Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας – την ΕΛΟΠΥ

Μια 100% πετυχημένη συνεργασία η οποία έχει φτάσει σήμερα να αποτελείται από 23 εταιρείες-μέλη, έχοντας ηγετικό ρόλο στην ελληνική παραγωγή αφού αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. 

Η ΕΛΟΠΥ αποτελεί πλέον μια ισχυρότατη οργάνωση, εφάμιλλη μεγάλων ελληνικών οργανισμών. 

 

Η δράση της ΕΛΟΠΥ
Τα προϊόντα των μελών της εξάγονται αυτή τη στιγμή σε συνολικά πάνω από 35 χώρες. Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος της επιτυχίας, αξίζει να σημειώσουμε ότι το 80% της ελληνικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας εξάγεται αφού το υπόλοιπο 20% απορροφάται από την εγχώρια αγορά.

 

Ένα παράδειγμα προς μίμηση για 1 κοινό σκοπό
Η ισχύς εν τη ενώσει αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό για τη δημιουργία της Οργάνωσης, αφού για πρώτη φορά, 23 ανταγωνιστές κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συνεργάζονται για ένα κοινό σκοπό: να δημιουργήσουν μία εθνική ταυτότητα για το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας και παράλληλα να προωθήσουν τα πλεονεκτήματά του τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. 

Η πρωτοβουλία των εταιρειών αυτών να ενώσουν τις δυνάμεις τους οδήγησε σε ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα συλλογικής εκπροσώπησης και προώθησης κοινών επιχειρηματικών επιδιώξεων που έχουν καταγραφεί στο ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο. 

 

Τα πλεονεκτήματα του να ανήκεις σε μια Οργάνωση
Μέσω ενός σύνθετου πλέγματος δράσεων και πρωτοβουλιών, η ΕΛΟΠΥ παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη στα μέλη της, προάγοντας τη δικτύωση, την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη κοινής τεχνογνωσίας και κοινών διαδικασιών, αλλά και την εκπροσώπηση σε θεσμικό επίπεδο, την επικοινωνία με κρατικούς και υπερεθνικούς φορείς και την οργανωμένη προώθηση σε ξένες αγορές. 

 

Το Fish From Greece
Όπως αναφέραμε και πριν, μια από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΛΟΠΥ είναι η εξωστρέφεια του κλάδου. Έχοντας στόχο τη διαμόρφωση μιας εθνικής ταυτότητας για το ψάρι Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και την επικοινωνία των μοναδικών του χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων στην Ελλάδα και στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, δημιουργήθηκε το συλλογικό σήμα Fish from Greece για τα προϊόντα των μελών της, το οποίο υποστηρίζεται από το ομώνυμο πρότυπο Ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης.

 

Το trademark που αποτελεί δέσμευση ποιότητας
H Πιστοποίηση αποτυπώνει τη δέσμευση της ΕΛΟΠΥ στη θωράκιση και διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων των Μελών της με αυστηρά πρότυπα και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. 

Το συλλογικό σήμα Fish from Greece αποτελεί τη νέα σφραγίδα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας  για  τους  αγοραστές  και  τους  καταναλωτές ελληνικών φρέσκων ψαριών σε ολόκληρο τον κόσμο. Για το λόγο αυτό, η ΕΛΟΠΥ υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας σε Ελλάδα και Ιταλία με κεντρική ιδέα τη Διαφάνεια, τόσο της Ελληνικής θάλασσας, όσο και των διαδικασιών παραγωγής όλων των μελών της.

 

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα Διαφάνειας
Με γνώμονα λοιπόν τη Διαφάνεια, η ΕΛΟΠΥ πραγματοποιεί ανοιχτές επισκέψεις σε μονάδες των μελών της για Σεφ, δημοσιογράφους &  bloggers, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με σχολές μαγειρικής, αθλητές και διατροφολόγους.

 

Η δυναμική παρουσία της ΕΛΟΠΥ  και η συνεργασία με την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα
H ΕΛΟΠΥ έχει συνεχή και δυναμική παρουσία στα social media και είναι παρούσα σε σημαντικούς γαστρονομικούς θεσμούς, media events, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας.

Παράλληλα, η ΕΛΟΠΥ συντηρεί και προάγει μια στενή και ειλικρινή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), όσο και με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους οικονομικούς φορείς - εθνικούς και τοπικούς. Με τεκμηριωμένη άποψη και πειθώ εκφράζει τις επεξεργασμένες θέσεις και υπηρετεί το συλλογικό όραμα του κλάδου.

Εξίσου ισχυρή είναι και η αλληλεπίδραση με την Πανεπιστημιακή και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας – κορωνίδα της οποίας αποτελεί η εκπόνηση του Οδηγού Ευζωίας Μεσογειακών Ιχθύων, σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που εγκρίθηκε από το ΥΠΑΑΤ και αποτελεί πλέον Εθνικό Οδηγό για τον κλάδο. 

Ο συγκεκριμένος οδηγός αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος της ΕΛΟΠΥ, με στόχο τη δημιουργία εθνικών οδηγών για τις σωστές πρακτικές σε κάθε τομέα λειτουργίας της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Τεχνική Επιτροπή της ΕΛΟΠΥ σε συνεργασία με έγκριτους επιστήμονες, υλοποίησε Μελέτη με θέμα «Σύγχρονες Iχθυοτροφές Θαλασσινών Ψαριών για τη Διασφάλιση Υψηλής Διατροφικής Αξίας και Ευζωίας». 

 

Το κοινωνικό πρόσωπο της Οργάνωσης
Τα Μέλη της ΕΛΟΠΥ υποστηρίζουν πολλά χρόνια, έμπρακτα, τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται ενώ παράλληλα η ΕΛΟΠΥ αναπτύσσει δυναμικά τις δράσεις ΕΚΕ με στόχο τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού και την ευμάρεια των τοπικών κοινωνιών. Χαρακτηριστικά, προσφέρει ολόφρεσκα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ηγουμενίτσας και υποστηρίζει το Χαμόγελο του Παιδιού εντάσσοντας το ψάρι στη διατροφή των παιδιών 2 φορές τον μήνα

 

Ο Κλάδος και οι νέες θέσεις εργασίας
Ο κλάδος δημιουργεί πάνω από 12.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από αυτές σε παράκτιες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, επηρεάζοντας θετικά πολλές τοπικές κοινωνίες, αποκεντρώνοντας την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση και αποτελώντας έναυσμα για την ευρύτερη ανάπτυξη αυτών των περιοχών. 

 

Το όραμα & οι στόχοι
Με πάθος, αφοσίωση και προσήλωση στο στρατηγικό της όραμα και στους τακτικούς της στόχους, η ΕΛΟΠΥ συνεχίζει με συνέπεια το έργο της, παρά τη δυσμενή συγκυρία της πανδημίας. Το 2021 θα είναι μια χρονιά εντατικής δουλειάς, με ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση των έκτακτων ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, κυρίως όμως με έμφαση στην ανάπτυξη και την πρόοδο, με αισιοδοξία και δημιουργικότητα, όπως ταιριάζει σ’ έναν οργανισμό με ηγετική παρουσία και ισχυρή παρέμβαση – στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Μάθετε περισσότερα για την ΕΛΟΠΥ και τη δράση της στο fishfromgreece.com 

 

 

Πηγή: skai.gr
TAGS: ψάρια