Stiglitz: Τα μέτρα λιτότητας βουλιάζουν την Ελλάδα στην ύφεση

Ξεκάθαρες αποστάσεις παίρνει ο Joseph Stiglitz, νομπελίστας οικονομολόγος και άτυπος σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, από την πολιτική της άνευ προηγουμένου σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας για την Ελλάδα. Λίγες ώρες μετά την ανακόινωση των έκτακτων μέτρων-σοκ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, ο Joseph Stiglitz μίλησε αποκλειστικά στον δημοσιογράφο και ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Ουάσινκγτον, Θάνο Δημάδη, ασκώντας σκληρή κριτική σε όσους- όπως χαρακτηριστικά τονίζει- "ανήκουν στη σχολή που λεει ότι η οικονομική ευημερία έρχεται μέσω πολιτικών δημοσιονομικής λιτότητας".

Αν και παραδέχεται ότι μιλάει τακτικά με τον πρωθυπουργό, την ίδια στιγμή δε διστάζει να αποδοκιμάσει ανοιχτά την οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν κυβέρνηση και Τρόϊκα στη χώρα μας καλώντας και τις δύο πλευρές να συνειδητοποιήσουν ότι "η λιτότητα δεν είναι η απάντηση στην ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας. Με την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είδαμε τα αποτελέσματα. Η οικονομία βουλιάζει ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση".

Ο Joseph Stiglitz μιλώντας στον Θάνο Δημάδη εκφράζει την πεποίθηση ότι "το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, με την προϋπόθεση όμως ότι θα αποκατασταθεί σύντομα ξανά η ανάπτυξη μέσω μίας σειράς μηχανισμών και κεφαλαίων για επενδύσεις". Καταφέρεται με σκληρή γλώσσα κατά των Ευρωπαίων πολιτικών, οι οποίοι "κάνουν ένα πολύ σοβαρό λάθος. Στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου αναγνώρισαν το πρόβλημα αλλά άργησαν να προχωρήσουν σε λύσεις που να υπηρετούν το μήνυμα της ανάπτυξης".

Για την φημολογία ακόμα και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Stiglitz λέει "ότι μία τέτοια φημολογία είναι αναπόφευκτο να υπάρχει. Και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο οι αγορές βλέπουν ότι η Ευρώπη αργεί πολύ στην εκπλήρωση των υποσχέσεων που ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο". Προσθέτει, ωστόσο, ότι ακόμα και αυτές οι αποφάσεις δεν είναι αρκετές για να "συνδράμουν στις ανάγκες που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα για να επιτευχθεί η ανάπτυξη".

Ολόκληρη την συνέντευξη που ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz παραχώρησε αποκλειστικά στον Θάνο Δημάδη θα έχετε την ευκαιρία να την παρακολουθήσετε στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Πηγή: skai.gr