Στεγαστικά δάνεια: Στήριξη αυστηρά για λίγους - Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το «ισπανικό μοντέλο»

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα προσομοιάζουν με αυτά που χρησιμοποιούνται για τις ρυθμίσεις οφειλών της 2ης ευκαιρίας στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Το Ισπανικό μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ( θα οδηγούσε σε αύξηση των προβλέψεων όπως έχει γράψει το skai.gr) διεμήνυσαν οι τράπεζες στον Χρήστο Σταϊκούρα στη δεύτερη συνάντηση που είχαν. Αντ' αυτού και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές πρότειναν ένα σχέδιο που προσομοιάζει με το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ και προβλέπει επιδότηση δόσης στεγαστικών με προσημείωση Α' κατοικία και σύμφωνα με αυστηρότατα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε ο τελικός αριθμός των ωφελούμενων να μην ξεπερνά τις 25-30.000 στεγαστικά δάνεια.  

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα προσομοιάζουν με αυτά που χρησιμοποιούνται για τις ρυθμίσεις οφειλών της 2ης ευκαιρίας στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.  

Δηλαδή: έως 7.000€ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξανόμενο κατά 3.500€ για κάθε μέλος. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 21.000€ ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού.  

Για τα περιουσιακά κριτήρια, το σύνολο της περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 120.000€ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξημένο κατά 15.000€ για κάθε μέλος έως το ποσό των 180.000€. 

Με δεδομένο ότι δημοσιονομικά περιθώρια δεν υπάρχουν οι τράπεζες θα αναλάβουν το όποιο κόστος του προγράμματος με την ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ. Τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες θα θέσουν υπόψη της Φρανκφούρτης το σχέδιο και εφόσον γίνει δεκτό θα παρουσιάσουν επίσημα την πρόταση τους στο ΥΠΟΙΚ σε 2 εβδομάδες το οποίο ζητά προσοχή διότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος ακόμη και απώλειας της προοπτικής του investment grade. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών συμφωνήθηκε ακόμη η επιτάχυνση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ήδη άλλωστε παρατηρείται βελτίωση καθώς μόνο το τελευταίο 10ημερο έγιναν 200 νέες ρυθμίσεις. Συμφωνήθηκε επίσης η μείωση των επιτοκίων των ρυθμίσεων αυτών αλλά και η καθολική έγκριση των ρυθμίσεων που αφορούν δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.  

Επιπλέον Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε από τις τράπεζες:  

-Να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες κατά 0,50% . ΄Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες, πολύ μικρές όμως.  
-Να μειώσουν τα επιτόκια στις νέες χορηγήσεις  
-Να καταθέσουν προτάσεις βελτίωσης του εξωδικαστικού μηχανισμού ώστε να αυξηθεί η εγκρισιμότητα των αιτήσεων  
-Να μειώσουν τις χρεώσεις που επιβάλλουν. Δόθηκε από το Υπουργείο συγκεκριμένη λίστα προμηθειών την οποία οι τράπεζες θα αξιολογήσουν ξεχωριστά η κάθε μια.  

Επιπλέον ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των τραπεζών ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται καν θέμα απόδοσης bonus φέτος χωρίς πάντως να μπορεί ο υπουργός οικονομικών να τους το επιβάλλει. 
     
Το τελευταίο είναι ενδεικτικό του κακού κλίματος στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση , κακό κλίμα το οποίο επιβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές. Αξιωματούχος του υπουργείου , παρών στην συνάντηση , σχολίαζε ότι «η συζήτηση ήταν σοκαριστική. Ακούσαμε πράγματα ακριβώς αντίθετα από αυτά που λέγαμε την προηγούμενη εβδομάδα».

Πηγή: skai.gr