Ο κύβος ερρίφθη και η χώρα ξαναβγαίνει στις αγορές με 15ετές ομόλογο καβαλώντας το κύμα ευφορίας που δημιούργησε η αναβάθμιση από τη FiTCH και η οποία έριξε σε ιστορικό χαμηλό το κόστος δανεισμού. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει την Τρίτη. Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3. «Θα βγούμε στις αγορές με 15αετές ομόλογο. Η χώρα μπορεί να μην έχει δανειακές ανάγκες αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα βγει στις αγορές ώστε να έχει διαρκή επαφή με αυτές που είναι καλό για την ελληνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά. Η χώρας βγαίνει στις αγορές με 15αετές ομόλογο, μετά από το 2009, επί υπουργείας Γιώργου Παπακωνσταντίνου και κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.

Η κυβέρνηση θέλει να…διατηρήσει διαρκή επαφή και με την μεσαία τάξη και ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας στον ΣΚΑΙ στην ουσία εξήγγειλε την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ δίνοντας και σαφές χρονοδιάγραμμα:« Εκτιμώ ότι θα υπάρξει σχετικά άμεσα πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για να μειώσουμε ακόμα παραπάνω τον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης που αφορά κυρίως τη μεσαία τάξη. Και τα 2 είναι για μέσα στο 2020 και φιλοδοξία μου είναι για το α' 6μηνο»,ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Το εισόδημα των μισθωτών θα ενισχυθεί από τον Ιούλιο και με την μείωση των εισφορών ενώ η κυβέρνηση ήδη έχει θέσει 4 διαφορετικά αιτήματα αύξησης του δημοσιονομικού χώρου προκειμένου να επιταχύνει τις μειώσεις των βαρών από το 2021.« Το πιο σωστό είναι να μιλήσω για πιο γρήγορο βηματισμό στη μείωση των εισφορών το 2021 συνδυαστικά με το να πάμε από το 24% στο 20% ή μικρότερη μείωση στη φορολόγηση των επιχειρήσεων», είπε ο υπουργός.

Ο ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και για το λεγόμενο επίδομα στέγασης που θα προβλέπεται στο νέο πτωχευτικό δίκαιο. Έτσι οφειλέτες που χάνουν το σπίτι τους να μπορούν να συνεχίσουν να μένουν σε αυτό πληρώνοντας ενοίκιο στην τράπεζα που το απέκτησε. « Ναι να υπάρχει κάποιο δίχτυ ασφαλείας ευάλωτων νοικοκυριών. Το νέο πτωχευτικό δίκαιο θα δίνει 2η ευκαιρία σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και θα αποκλείει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές» , είπε χαρακτηριστικά. 

«Κόκκινα» Δάνεια

Ερωτηθείς για τις τράπεζες και τα δάνεια, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει σιγά σιγά να διευκολύνουν τον κόσμο αλλά όχι στο επιθυμητό επίπεδο. Παράλληλα τόνισε πως για να δοθούν δάνεια θα πρέπει οι τράπεζες να μπορούν να αντλήσουν από κάπου κεφάλαια, γι’αυτό υπάρχει το σχέδιο «Ηρακλής» που αφορά τα κόκκινα δάνεια.

Ο υπουργός, επίσης, επεσήμανε πως η ρευστότητα θα ενισχυθεί το 2020.

Δημοσιονομικός χώρος και άμυνα

Όπως είπε, για να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας θα πρέπει να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός που ψήφισαν. Η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου είναι η κεντρική φιλοσοφία που θα ακολουθήσουν. Ο υπουργός εκτίμησε οτι η εξεύρεση του δημοσιονιομικού χώρου να βρεθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο για να επελθουν περαιτέρω μειώσεις των φόρων, ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης, πέραν του Προϋπολγισμού.

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «οφείλουμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο ώστε να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, επίσης, οτι η χώρα έχει κερδίσει αξιοπιστία στο εξωτερικό αλλά και τις προϋποθεσεις για να διεκδικήσει την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και εκτίμησε ότι η αναπτυξη για το 2019 θα κλείσει στο 2%.

Ασφαλιστικές εισφορές

Όσον αφορά το ζήτημα που τέθηκε με τον κ. Βρούτση, είπε ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων και ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με το ασφαλιστικό. Ο κ. Σταϊκούρας διέψευσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε διαφωνιες για τις οικονομικές επιβαρύνσεις που φέρνει το νέο ασφαλιστικό του Υπουργείου Εργασίας.

Σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα υπάρξει 0,9% μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Προσοπαθούμε να διοχετεύσουμε πόρους στην πραγματική οικονομία», είπε κλείνοντας ο υπουργός. 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις