Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ 100,3: Αντιμέτωπες με πρωτόγνωρες κρίσεις η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπες με πρωτόγνωρες κρίσεις μετά την υγειονομική

Στο θέμα της φοροδιαφυγής προσεγγίζουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ωστόσο πρέπει να κάνουμε περισσότερα, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 και το Νίκο Ανδρίτσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημείωσε ότι σημαντικά εργαλεία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και η δημιουργία της πλατφόρμας my data.

Ο υπουργός τόνισε ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπες με πρωτόγνωρες κρίσεις μετά την υγειονομική. Σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε σοβαρές επιπτώσεις κυρίως στο σκέλος της ενέργειας, και αυτό έχει μετακαλεστεί στα τρόφιμα

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο υπουργός τόνισε ότι το τελευταίο 6μηνο στη χωρά μας παραμένει σταθερός, ωστόσο δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε με έναν πληθωρισμό της τάξης 6-7%. Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα παραμείνει υψηλό και το 2023.

Αναφερόμενος στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ο υπουργός τόνισε ότι έχουν δημιουργηθεί πολλά εργαλεία για να βοηθήσουν κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η χρηματοδότηση από τις τράπεζες του 50% της αύξησης στις μηνιαίες δόσεις των δανείων ευάλωτων δανειοληπτών, αλλά και η ρύθμιση 36-72 δόσεων που θα κατατεθεί. 

Σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα μέτρα που έχει λάβει για τους ευάλωτους δανειολήπτες και τη σύγκριση με το νόμο Κατσέλη, τόνισε ότι ουσιαστικά έμειναν εγκλωβισμένοι, δε γλίτωσαν κανένα χρέος, αλλά μετατέθηκε στο μέλλον και διογκώθηκε. 

Ο υπουργός παρατήρησε ότι η κυβέρνηση παράλληλα στηρίζει και τους συνεπείς πολίτες τόσο με το πρόγραμμα Γέφυρα, όσο και με την επιστρεπτέα προκαταβολή, και για αυτούς δημιουργείται η ρύθμιση των 36-72 δόσεων, η οποία αφορά τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον 2021 δηλαδή τους πολίτες που ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους ωστόσο δυσκολεύονται εξαιτίας της τρέχουσας κρίσης ακρίβειας. 
 

Πηγή: skai.gr