Σκρέκας σε ΣΚΑΪ: Έρχεται πρόγραμμα επιδότησης νοικοκυριών για φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών

Νέα μέτρα επιδότησης και των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας -κυρίως φωτοβολταϊκά- θα ανακοινώσει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι». 

Όπως ανέφερε, πριν ακόμα ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση είχε εντάξει το ποσό των 160 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για αυτό το σκοπό. 

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, σχολίασε ότι θα είναι διευρυμένη, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν είναι αρκετό. 

«Η ενεργειακή κρίση ανατροφοδοτείται από τη γεωπολιτική κρίση, οι τιμές δυστυχώς αυξάνονται ακόμα περισσότερο, οπότε έρχεται η κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, κι επεκτείνει τα μέτρα στήριξης ώστε να απαλύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τους λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου και γενικά τους λογαριασμούς ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε και τι πρέπει να γίνει ώστε να μειωθούν οι τιμές, καθώς όπως είπε, ενώ καταγράφονται αυξημένες ροές φυσικού αερίου, οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική πορεία. 

«Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό που συμβαίνει στις χρηματιστηριακές αγορές ενέργειας είναι πρωτόγνωρο. Έχουμε τις ακριβότερες τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν απαντηθεί ποτέ. Έχουμε ρεκόρ τιμών», επισήμανε. 

Στο πλαίσιο αυτό, εστίασε και την πρόταση 6 σημείων που έστειλε ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. 

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορούμε να επιδοτούμε τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, καθώς παρόλο που έχουμε αύξηση των ροών φυσικού αερίου και αντί να πέφτουν οι τιμές στα χρηματιστήρια, αυτές να αυξάνονται. Θα πρέπει να μπει οροφή στην Ευρώπη, στα διεθνή χρηματιστήρια, θα πρέπει να μπουν περιθώρια σε ό,τι αφορά στη διακύμανση μέσα στην ημέρα της διαπραγμάτευσης της τιμής και θα πρέπει η Ευρώπη συνολικά, όλα τα κράτη, να κάνει ομαδικές-κοινές αγορές αερίου και να κάνουν διμερή συμβόλαια με τους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο ώστε να κρατήσουμε χαμηλά τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος», ανέφερε ο κ. Σκρέκας. 

Όπως είπε, αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κάθε χώρα μεμονωμένα. «Γι’ αυτό και ζητάμε να υπάρξει γρήγορα ένας κεντρικός ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης απέναντι στην ενεργειακή αυτή κρίση και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η Ευρώπη χάνει ανταγωνιστικότητα και οι συνέπειες στην οικονομία είναι πολύ δυσμενείς.  Αλλά δυστυχώς καθυστερεί η Ευρώπη και η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να βάλει κανόνες. Γι’ αυτό επιδοτούμε τους λογαριασμούς ρεύματος», υπογράμμισε. 

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι τις προτάσεις που έχει περιγράψει η Κομισιόν, η Ελλάδα τις υλοποιεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. «Αυτά τα κέρδη, τα υπερπλεονάσματα από τον λογαριασμό των ΑΠΕ, από τον λογαριασμό των εσόδων των δημοπρασιών του διοξειδίου του άνθρακα τα χρησιμοποιούμε και επιδοτούμε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έτσι ώστε να βάλουμε ένα πλαφόν στις αυξήσεις». 

Σημείωσε δε ότι μέσα σε αυτήν ακρίβεια 7 στα 10 νοικοκυριά με κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες τον μήνα, έχουν μια πολύ σημαντική επιδότηση, που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό και μπορεί να φτάσει και το 80% της αύξησης. «Για παράδειγμα τετραμηνιαίοι λογαριασμοί 400-500 ευρώ, έχουν επιδότηση 270 ευρώ. Δηλαδή θα πλήρωναν 750-800 ευρώ και με την επιδότηση πληρώνουν 550 ευρώ», τονίζει. 

Το κακό σενάριο 
Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας, σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι η χώρα μας δε διαθέτει αποθήκες για να διατηρεί στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου. «Έχουμε μια αποθήκη εξισορρόπησης στη Ρεβυθούσα, όπου έρχονται τα καράβια και ξεφορτώνουν και κρατάνε περίπου 5-10 μέρες. Τα λιγνιτικά εργοστάσια έχουν στις αυλές τους λιγνίτη για πάνω από 30 ημέρες, έχουμε αποθέματα πετρελαίου που ξεπερνούν τους 5-6 μήνες. Αυτή τη στιγμή, έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να έχουμε ενεργειακή επάρκεια. Ωστόσο, μιλάμε για έναν πόλεμο που κανείς δεν ξέρει τις επιπτώσεις του», κατέληξε. 
 

Πηγή: skai.gr