Reuters: Ρωσικές εταιρείες «τρέχουν» να ανοίξουν λογαριασμούς σε κινεζικές τράπεζες

Ρωσικές εταιρείες σπεύδουν να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε μοσχοβίτικο παράρτημα κινεζικής κρατικής τράπεζας, ανέφεραν στο Reuters πηγές που διατηρούν την ανωνυία τους, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των κυρώσεων.

«Τις τελευταίες ημέρες, περί τις 200 με 300 εταιρείες μας προσέγγισαν με αίτημα να ανοίξουν νέους λογαριασμούς» ανέφερε το ίδιο άτομα, που εργάζεται σε παράρτημα κινεζικής κρατικής τράπεζας στην Μόσχα και έχει γνώση της λειτουργίας της.

 

Το Reuters σχολιάζει ότι δεν είναι σαφές πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η πρακτική μεταξύ των ρωσικών εταιρειών, όμως η τραπεζική πηγή πρόσθεσε ότι κάποιες από τις εταιρείες έχουν ήδη συνεργασία με την Κίνα και ότι περιμένει αύξηση στις συναλλαγές με γουάν.

Οι δυτικές κυβερνήσεις αποκλείουν τη ρωσική οικονομία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, πιέζοντας τις διεθνείς εταιρείες να σταματήσουν τις πωλήσεις, να κόψουν τους δεσμούς τους και να απορρίψουν επενδύσεις αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Διαβάστε περισσότερα

Η Κίνα έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στις κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς τις αναποτελεσματικές και επιμένοντας ότι θα διατηρήσει κανονικές οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές με τη Ρωσία. 

Όλες οι κινεζικές τράπεζες που προσέγγισε το Reuters δεν δέχτηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Κινέζος επιχειρηματίας με μακροχρόνιους δεσμούς με τη Ρωσία, ο οποίος επίσης δεν ήθελε να κατονομαστεί, είπε ότι πολλές ρωσικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται σχεδιάζουν τώρα να ανοίξουν λογαριασμούς σε γουάν.

«Είναι πολύ απλό. Εάν δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αμερικανικά δολάρια ή ευρώ και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σταματήσουν να πωλούν πολλά προϊόντα, δεν έχεις άλλη λύση από το να στραφείς στην Κίνα. Η τάση είναι αναπόφευκτη» είπε η πηγή στο Reuters.

Καθώς όλο και περισσότερες δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν τη Ρωσία, η προθυμία των αναδυόμενων κολοσσών όπως η Κίνα να διατηρήσουν τις επιχειρηματικές σχέσεις με τη Μόσχα αναδεικνύει ένα βαθύ ρήγμα σχετικά με τη μεγαλύτερη κρίση της Ευρώπης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή η τάση θα μπορούσε να απειλήσει με εξαφάνιση το αμερικανικό δολάριο  από το παγκόσμιο εμπόριο.

Από την άλλη, οι μικροί Κινέζοι εξαγωγείς υποφέρουν από την πτώση του ρουβλίου και πολλοί αναστέλλουν τις παραδόσεις για να αποφύγουν πιθανές απώλειες.

Το ρωσικό νόμισμα σημείωσε πτώση ρεκόρ σε σχέση με το γουάν την Τετάρτη, έχοντας χάσει σχεδόν το 40% της αξίας του έναντι του κινεζικού νομίσματος την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: skai.gr