«Ράλι» στις τιμές καυσίμων: Στα 1,10 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης- Στα 1,73 ευρώ η βενζίνη

Σε αμηχανία βρίσκονται οι καταναλωτές μπροστά στο τερατώδες κύμα ανατιμήσεων σε καύσιμα, ρεύμα αλλά και πολλά αγαθά πρώτης ανάγκης. Το πετρελαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή με τιμή που θα ξεπεράσει ενδεχομένως και τα 1,10 ευρώ, όταν πέρυσι οι τιμές ξεκινούσαν από τα 0,79 ευρώ. 

«Σε βενζινάδικο δουλεύω, κάθε μέρα ανεβαίνει δυστυχώς και θα ανέβει και το υγραέριο, θα ανέβουν όλα. Ο κόσμος λέει πάλι ανέβηκε; E, ναι!», αναφέρει στον ΣΚΑΪ υπάλληλος πρατηρίου καυσίμων. 

Mε το βλέμμα στραμμένο στις τιμές των καυσίμων, οι καταναλωτές προσπαθούν να βρούν την πιο οικονομική επιλογή, διαδικασία ωστόσο αρκετά δύσκολή αφού- όπως λένε οι ίδιοι- οι τιμές στα καύσιμα έχουν εκτοξευθεί.

«Αν ψάξω να βρω την πιο οικονομική βενζίνη θα κάψω κι αυτή, που έχω», λέει καταναλωτής.

Το 2020 η 100άρα βενζίνη κόστιζε 1, 63 ευρώ και η 95αρα 1,42 ευρώ και σήμερα η τιμή τους έχει εκτοξευτεία στα 1,90 ευρώ και τα 1,73 ευρώ αντίστοιχα. 

Ένα χρόνο πριν, με 30 ευρώ θα βάζαμε 21 λίτρα 95αρας βενζίνης, ενώ φέτος με τα ίδια χρήματα θα βάλουμε τέσσερα λίτρα λιγότερα.

Στο μεταξύ, η τιμή του μπρεντ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σήμερα ξεπέρασε και τα 84 δολάρια το βαρέλι, ενώ πριν από έναν χρόνο ακριβώς κόστιζε μόλις 41,7 δολάρια.

Ρεύμα 

Την ίδια ώρα, αρκετοί καταναλωτές έχουν ξεκινήσει να ψάχνουν για νέους παρόχους ενέργειας προκειμένου να αποφύγουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς . 

Το άλμα στα τιμολόγια του ρεύματος τροφοδοτείται από ένα ρεκόρ τιμών χονδρικής σε όλη την Ευρώπη.  Η Ελλάδα είχε σήμερα τη δεύτερη ψηλότερη τιμή χονδιρικής πάνω από τα 216 ευρώ ανά μεγαβατώρα , με τις τιμές σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία να είναι επίσης υψηλές αλλά σαφώς χαμηλότερες. 

Αναλυτικά οι τμές χονδρικής έχουν ως εξής: 

  • ΣΕΡΒΙΑ: 217,3 MWh
  • ΕΛΛΑΔΑ: 216,7MWh
  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 188,2 MWh
  • ΓΑΛΛΙΑ: 194,3 MWh
  • ΙΣΠΑΝΙΑ: 185,7 MWh

 

Πηγή: skai.gr