Προ των πυλών ο ενεργειακός εφιάλτης: Τιμές ρεκόρ για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια

Χωρίς τέλος η άνοδος των τιμών στην Ευρώπη - Έρχεται δύσκολος χειμώνας, όπως δείχνουν τα απανωτά ρεκόρ στις τιμές

Εφιαλτικές είναι οι ενεργειακές αυξήσεις, προαναγγέλλοντας δύσκολο χειμώνα για την Ευρώπη. 

Νέα ρεκόρ καταγράφηκε για τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τιμές επόμενης μέρας διαμορφώνονται στα 718 ευρώ στην Ιταλία, στα 706 στη Γαλλία, στα 699 στη Γερμανία.

Στην Ελλάδα, η τιμή υπολογίζεται στα 402 ευρώ την μεγαβατώρα και αποτελεί τη δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη με εξαίρεση την Iβηρική όπου Ισπανία και Πορτογαλία λόγω εξαιρέσεων έχουν τιμή στα 175,33 ευρώ.

Οι σημερινές τιμές του φυσικού αερίου ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ στην Ευρώπη. Η τιμή διαμορφώθηκε στα 320 ευρώ ανά μεγαβατώρα εξαιτίας των εντεινόμενων ανησυχιών για τον εφοδιασμό της Ευρώπης.

Νωρίτερα, τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ άγγιξαν τα 300,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αύξηση αποτελεί απότοκο των φόβων για παρατεταμένη διακοπή της ροής μέσω ενός μεγάλου αγωγού.

Ο βασικός αγωγός Nord Stream θα σταματήσει για τρεις ημέρες συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία όπως έχει προγραμματιστεί μετά τα έργα.  

Στα 95.99 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται το αργό, στα 101,3 δολάρια το βαρέλι το Μπρεντ. 

Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% φέτος, επηρεασμένες από τις κυρώσεις στη Ρωσία. 

Σημειώνεται ότι η Μόσχα θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 για τρεις ημέρες από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε δύο πακέτα μέτρων, στο πλαίσιο του νόμου για την ενεργειακή επάρκεια, με τα οποία θα πρέπει να εξοικονομηθεί ενέργεια το επόμενο διάστημα.

Το πρώτο πακέτο διάρκειας 6 μηνών τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, το δεύτερο πακέτο διάρκειας δύο χρόνων από την 1η  Οκτωβρίου. Αυτό το πακέτο χρειάζεται ωστόσο πράσινο φως από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο πριν τεθεί σε εφαρμογή.

Πηγή: skai.gr