Κλείσιμο

Βέλγος πρωθυπουργός για τιμές ενέργειας: «Προετοιμαστείτε για το χειρότερο»

Ο ντε Κρόο προειδοποίησε τους πολίτες καθώς επισκέφθηκε έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Ζεεμπρούγκε τη Δευτέρα (22 Αυγούστου).

Οι Βέλγοι θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο, καθώς οι τιμές των καυσίμων και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να φθάσουν σύντομα σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο ντε Κρόο προειδοποίησε τους πολίτες καθώς επισκέφθηκε έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Ζεεμπρούγκε τη Δευτέρα (22 Αυγούστου).

«Οι επόμενοι πέντε έως δέκα χειμώνες θα είναι δύσκολοι. Οι εξελίξεις είναι πολύ δύσκολες σε όλη την Ευρώπη. Ορισμένοι τομείς αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες με αυτές τις υψηλές τιμές ενέργειας», δήλωσε ο Ντε Κρόο στο Ζεεμπρούγκε .

«Πρέπει να το ξεπεράσουμε. Να ελπίζουμε για το καλύτερο και να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Και αν η κατάσταση αποδειχθεί καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, θα είναι και πάλι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι», πρόσθεσε.

Οι ανώτατες τιμές για το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να φθάσουν σε άλλο ένα υψηλό ρεκόρ την Τρίτη (23 Αυγούστου), ενώ η τιμή για το ντίζελ Β7 ανά λίτρο αναμένεται να ξεπεράσει και πάλι τα 2 ευρώ ανά λίτρο και να φθάσει στα επίπεδα του Ιουλίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (22 Αυγούστου) η Ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία του Βελγίου.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στο Βέλγιο -που επηρεάζονται από την αύξηση των τιμών στη Γαλλία και τη Γερμανία- έφθασαν επίσης σε νέο ρεκόρ την Κυριακή (21 Αυγούστου). Οι τιμές έφθασαν στο ρεκόρ των 561,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στη χονδρική αγορά την Κυριακή, ανεβάζοντας το ρεκόρ της 17ης Αυγούστου που ήταν 541 ευρώ ανά MWh.

Οι αυξήσεις των τιμών αναμένεται να έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, των οποίων οι μέσοι ετήσιοι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αναμένεται να φθάσουν αντίστοιχα τα 2.154,58 ευρώ και 3.791,10 ευρώ τον Αύγουστο, εκτιμά η Vreg, η φλαμανδική ρυθμιστική αρχή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Τον Απρίλιο του 2021, ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 894,75 ευρώ και αυξήθηκε σε 1.581,85 ευρώ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Τον Ιούλιο, ο Ντε Κρόο, ο οποίος παρουσίασε το χειμερινό ενεργειακό σχέδιο της χώρας μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ και τον υπουργό Ενέργειας Τίνε Βαν ντερ Στράετεν, δήλωσε ότι η ασφάλεια εφοδιασμού του Βελγίου θα επηρεαστεί μόνο εάν προκύψουν προβλήματα σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

«Το ερώτημα για αυτόν τον χειμώνα δεν είναι αν θα έχουμε αρκετό [φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια]», αλλά «αν μπορούμε να δείξουμε τη μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη με τους γείτονές μας», δήλωσε τότε ο Βαν δερ Στράετεν, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια εφοδιασμού του Βελγίου δεν τίθεται σε κίνδυνο.

Το χειμερινό σχέδιο του Βελγίου αποσκοπεί στην εξασφάλιση του εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, ιδίως με τη διασφάλιση της πλήρους πλήρωσης της αποθήκης Loenhout και με τη μεγιστοποίηση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου του Zeebrugge – για τον οποίο το Βέλγιο θέλει να αυξήσει τη χωρητικότητα μακροπρόθεσμα. Το σχέδιο παροτρύνει επίσης τις ενεργειακές εταιρείες να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή ενέργειας και να αποφύγουν τη συντήρηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η εξοικονόμηση ενέργειας μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι επίσης ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του σχεδίου. «Όλοι έχουμε να διαδραματίσουμε έναν ρόλο. Αν καταναλώνουμε λιγότερο, αυτό θα έχει αντίκτυπο. Θα ήθελα να καλέσω όλους να γίνουν υπεύθυνοι καταναλωτές», δήλωσε ο Ντε Κρόο τον Ιούλιο.

Το Βέλγιο θέλει επίσης να αυξήσει τη συνεργασία με τη Γαλλία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τον μεγαλύτερο προμηθευτή του, τη Νορβηγία. Το Βέλγιο βασίζεται σε πολύ μικρό βαθμό στο ρωσικό φυσικό αέριο (6,6% το 2020).

Πηγή: euractiv.gr