Το «φρένο» του πληθωρισμού δεν καθησυχάζει κανέναν - Τι «δείχνουν» τα στοιχεία της Eurostat

Η επέλαση του χειμώνα στην Ευρώπη και ηα δυναμία των Ευρωπαίων να βρουν λύση για το πλαφόν, πιέζουν τις τιμές της ενέργειας

Του Χρυσόστομου Τσούφη

«Θα ήθελα πιστεύω ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο ζενίθ του, τον Οκτώβριο αλλά δεν θα έφτανα ως εκεί, θα με εξέπληττε». Αυτά δήλωνε η Κριστίν Λαγκάρντ στη Βουλή τη Δευτέρα στο Στρασβούργο «μαυρίζοντας» τις καρδιές των ευρωβουλευτών που εναγωνίως προσπαθούσαν να τις αποσπάσουν μια αισιόδοξη εκτίμηση.  

Τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Eurostat για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου ο οποίος και πάτησε φρένο στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο σίγουρα εξέπληξαν την επικεφαλής της ΕΚΤ όμως κανείς στην Φρανκφούρτη δεν εφησυχάζει.  

Στη Γαλλία ο πληθωρισμός παρέμεινε καρφωμένος στο 7,1% το οποίο μπορεί να απέχει 3 μονάδες από το μέσο όρο της Ευρωζώνης , δεν παύει όμως να αποτελεί υψηλό σχεδόν 40 ετών.  

Το ίδιο ισχύει και για μια ακόμη από τις ατμομηχανές της Ευρώπης, την Ιταλία. Πρέπει να κάποιος να επιστρέψει στις αρχές της δεκαετίας του '80 για να δει πληθωρισμό στο 12,5%. 

Μια ακόμη πηγή ανησυχίας είναι τρόφιμα, των οποίων ο πληθωρισμός διαρκώς διογκώνεται κι έχει φτάσει στο 13,5%, φυσικά ιστορικό ρεκόρ για τη ζώνη του ευρώ.  

Ένα θετικό των ανακοινώσεων της Eurostat είναι ότι ο πληθωρισμός της ενέργειας υποχώρησε κάτω από το 35% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο όταν και άρχισε η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, γεγονός που οφείλεται στη σημαντική πτώση της τιμής του φυσικού αερίου και το πετρελαίου. 

Κι εδώ όμως τα χαμόγελα έσβησαν πριν καλά καλά σχηματιστούν. Οι νέες προγνώσεις των μετεωρολόγων για σημαντική πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αδυναμία της Ευρώπης να συμφωνήσει το πλαφόν στο φυσικό αέριο άρχιζαν να πιέζουν και πάλι προς τα πάνω την τιμή του αερίου κοντά στα 150€/Mwh  με νωπή την ...προφητεία της Gazprom για τιμές κοντά στα 300€/Mwh.  

Επηρεάζεται μαζί της και η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Το διάστημα 25 – 30 Νοεμβρίου το κόστος για την Ελλάδα αυξήθηκε από τα 216€/Mwh στα 377€/Mwh. 

Επιπλέον η αδυναμία των Ευρωπαίων να συμφωνήσουν και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο σε συνδυασμό με τις απειλές των Ρώσων για την ενεργειακή ασφάλεια του πλανήτη αλλά και τις πληροφορίες για πρόθεση του ΟΠΕΚ να μειώσει κι άλλο την παραγωγή του,  πιέζουν ανοδικά και τις τιμές του πετρελαίου.  

Φυσικά την ανησυχία όλων συμμερίζεται και η ελληνική κυβέρνηση η οποία εφόσον συνεχιστεί η επιδείνωση στις τιμές της ενέργειας θα χρειαστεί να βάλει χέρι στο αποθεματικό του 1δισ€ που έχει προβλεφθεί για τις ανάγκες της ενεργειακής κρίσης, το οποίο όμως σημαίνει ότι δεν θα έχει πόρους ή θα έχει λιγότερους πόρους για να κατευθύνει προς την ελάφρυνση των πιο αδύναμων από την ακρίβεια στο ράφι και τα καύσιμα. 

Πηγή: skai.gr