Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι δύο κρίσιμοι μήνες έως τη διάθεσή του

Σήμερα οι ΥΠΟΙΚ του G7 θα επιχειρήσουν να βάλουν τις βάσεις για μια παγκόσμια συμφωνία που θα προβλέπει πλαφόν στην τιμή αγοράς ρωσικού πετρελαίου. Οι Ρώσοι ήδη απάντησαν ότι θα σταματήσουν τις πωλήσεις στις χώρες που θα συνταχθούν με το εκ των ΗΠΑ εκπορευόμενο σχέδιο.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Η αποκάλυψη του ΣΚΑΙ για το σχέδιο της κυβέρνησης να ...σπρώξει περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά να επιστρέψουν στη χρήση πετρελαίου για την θέρμανση τους – κι αφού τα κλιματιστικά «τσουρούφλισαν» τους προϋπολογισμούς τους- «σήκωσε» σκόνη.  

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας απέστειλε νέα επιστολή προς τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο ζητώντας άμεση μείωση της φορολογίας στα καύσιμα εν όψει και της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου. Οι επαγγελματίες του κλάδου σημειώνουν ότι το σύνολο των φόρων που βαραίνουν τα καύσιμα μαζί με τον ΦΠΑ 24% ξεπερνούν το 60% της συνολικής τιμής του προϊόντος, γεγονός που κατά την ΟΒΕ απαιτεί μια παρέμβαση, έστω προσωρινή.  

Αν η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης άρχιζε σήμερα, τότε η τιμή του θα ήταν πέριξ του 1,60 €/λίτρο στις πόλεις και θα έφτανε και τα 1,70€/λίτρο σε περιοχές της περιφέρειας με την διεθνή τιμή του πετρελαίου να έχει αποκλιμακωθεί 25% του τελευταίους 3 μήνες σχεδόν στα 94$/βαρέλι. Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν η διάθεση του άρχιζε στις αρχές του καλοκαιριού, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη και 1,90€/λίτρο καθώς στις 8 Ιουνίου η διεθνής τιμή του πετρελαίου «έγραφε» 124$/βαρέλι.  

Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα τι θα συμβεί αλλά οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Σήμερα οι υπουργοί οικονομικών του G7 θα επιχειρήσουν να βάλουν τις βάσεις για μια παγκόσμια συμφωνία που θα προβλέπει πλαφόν στην τιμή αγοράς ρωσικού πετρελαίου. Οι Ρώσοι ήδη απάντησαν ότι θα σταματήσουν τις πωλήσεις στις χώρες που θα συνταχθούν με το εκ των ΗΠΑ εκπορευόμενο σχέδιο. Ταυτόχρονα, ο ΟΠΕΚ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου. Και τα 2 γεγονότα θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές.

Από την άλλη οι αναλυτές φοβούνται ύφεση άρα και μείωση της κατανάλωσης, πόσο μάλλον όταν ο Κινεζικός γίγαντας φαίνεται να τρεκλίζει χτυπημένος από πρωτοφανείς ξηρασίες και νέους περιορισμούς λόγω πανδημίας.  

Πάντως με μια τιμή 1,60€/λίτρο και σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Κομισιόν η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση – στη 11η θέση – μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης με μέσο τα 1,547€. Πιο ακριβές χώρες Δανία και Ολλανδία όπου η τιμή ξεπερνά τα 2€/λίτρο. Στον αντίποδα η Μάλτα απολαμβάνει πετρέλαιο θέρμανσης με 1€/λίτρο.