Θέρμανση: Το σχέδιο επιστροφής 1,5 εκατ. νοικοκυριών στο πετρέλαιο – Τι θα γίνει με το φυσικό αέριο

Συσκέψεις επί συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε να υψώσει ένα τείχος προστασίας γύρω από τα νοικοκυριά ώστε να μην ξεπαγιάσουν τον χειμώνα.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Ολόκληρη η καμπάνια γύρω από την προώθηση μιας από τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών, αναφέρομαι στο Game of thrones, περιστράφηκε γύρω από μια πολύ μικρή φράση.... Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ. Αν όμως ο εκφέρων αυτήν την φράση στον κόσμο του Westeros, Νεντ Σταρκ, αντιμετωπιζόταν ως Κασσάνδρα, στην Ευρώπη και άρα και στην Ελλάδα του 2022 , ότι ο χειμώνας έρχεται -και θα είναι μάλιστα βαρύς- αποτελεί μια βεβαιότητα.

Γι΄ αυτό και με συσκέψεις επί συσκέψεων στο ΥΠΟΙΚ η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε να υψώσει ένα τείχος προστασίας – όχι σαν αυτό στο GoT που τελικά έπεσε – γύρω από τα νοικοκυριά ώστε να μην ξεπαγιάσουν τον χειμώνα.

Όπως μάλιστα πληροφορείται ο ΣΚΑΙ η προστασία των νοικοκυριών θα επιχειρηθεί και με τρόπους που έως και πέρυσι θα θεωρούντο μάλλον...αντισυμβατικοί. Η κυβέρνηση θα απευθυνθεί μέσω των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ – στα περίπου 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που τον περασμένο χειμώνα χρησιμοποίησαν τα κλιματιστικά για να ζεσταθούν με αποτέλεσμα να ...τσουρουφλίσουν τους προϋπολογισμούς τους. Υπολογίζεται ότι 9/10 από αυτά τα νοικοκυριά διαθέτουν λέβητες πετρελαίου....αραχνιασμένους μεν, λειτουργικούς δε. Παρέχοντας λοιπόν φθηνότερο πετρέλαιο σε αυτά τα νοικοκυριά θα τα παρακινήσει να βάλουν πάλι το λέβητα μπροστά.

Την ίδια στιγμή αναζητούνται τρόποι ενίσχυσης και για τα περίπου 700.000 νοικοκυριά τα οποία επέλεξαν φυσικό αέριο για την θέρμανσης τους και που φυσικά τα 40€/Μwh δεν φτάνουν ούτε για ...ζήτω. Αναζητείται ένα μείγμα παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει και κίνητρα αλλαγής καυσίμου και αύξηση επιδότησης. Εδώ πάντως η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη διότι οι έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου δεν επιτρέπουν στο οικονομικό επιτελείο να έχει ξεκάθαρη εικόνα για την παρέμβαση που απαιτείται οπότε πάλι θα πορευτούμε με βάση διαφορετικά σενάρια.

Ίσως μεγαλύτερη βεβαιότητα από το χειμώνα που έρχεται έχει το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Σεπτέμβριος μάλιστα βρίσκει την κυβέρνηση να υποστηρίζει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με 1,9 δις. € με περίπου 800 εκατ. € από αυτά να προέρχονται από τα δημόσια ταμεία, που αποτελούν τη μεγαλύτερη μηνιαία στήριξη από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που έδωσε ο υπουργός ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι για μια κατανάλωση 400 Kwh , χωρίς την κρατική επιδότηση ένα νοικοκυριό θα πλήρωνε 315€. Με την επιδότηση το ποσό πέφτει στα μόλις 60€.

Οι πόροι όμως δεν είναι ατέλειωτοι πόσο μάλλον όταν το 2023 η χώρα πρέπει να γυρίσει σε πρωτογενές πλεόνασμα γι' αυτό και η κυβέρνηση με ανακούφιση βλέπει τις τελευταίες ημέρες την Ευρώπη να ξυπνά από το ... λήθαργό της και σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς να είναι πλέον έτοιμη να λάβει σύντομα αποφάσεις.