ΟΟΣΑ για Ηνωμένο Βασίλειο: Μικρή βελτίωση πρόγνωσης για ΑΕΠ αλλά με υψηλό πληθωρισμό

Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται πως θα συνεχίσει να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, πίσω μόνο από την Αργεντινή και την Τουρκία, με 6,9% μέση τιμή για φέτος.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,3% προβλέπει για το Ηνωμένο Βασίλειο για το τρέχον έτος ο ΟΟΣΑ στη νέα του έκθεση, πρόγνωση που συνιστά οριακή βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Για το 2024 ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης υπολογίζεται σε 1%.

Πάντως το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται πως θα συνεχίσει να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, πίσω μόνο από την Αργεντινή και την Τουρκία, με 6,9% μέση τιμή για φέτος.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη, η έκθεση επισημαίνει ορισμένα «σημαντικά ρίσκα», όπως το υψηλό κόστος των επιτοκίων επί του δημοσίου χρέους και η πρόσφατη μείωση του χρόνου ωρίμανσης του χρέους αυτού.

Αλλά και στο κομμάτι του πληθωρισμού ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις. Για παράδειγμα το ποσοστό των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» υπολογισμού του δείκτη τιμών καταναλωτή και έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 5% σε κόστος σε ένα χρόνο είναι κοντά στο 35%, έναντι ποσοστών κάτω του 30% στην ευρωζώνη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ιαπωνία.
 

Πηγή: skai.gr