Όλι Ρεν: Να είμαστε έτοιμοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Είναι ανάγκη να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια, ακόμη και για αυτό της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν.

«Την προηγούμενη εβδομάδα διερράγη η εμπιστοσύνη των εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη η χώρα πήρε ένα δρόμο που θα μπορούσε να την οδηγήσει εκτός ευρώ», ανέφερε ο κ. Ρεν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Δεν θέλουμε κάτι τέτοιο, όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού, ώστε να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα και να σώσουμε το ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο κοινοτικός επίτροπος, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας είναι o πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την εκπλήρωση των δεσμεύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, «είναι ζωτικής σημασίας τα μεγάλα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν στη διαπραγμάτευση του δεύτερου πακέτου διάσωσης, στο οποίο περιλαμβάνεται η μείωση του χρέους και να επικυρώσουν στο κοινοβούλιο το νέο πρόγραμμα, αλλά και όλα τα απαιτούμενα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή του».

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζωνη είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο», δήλωσε πάντως ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας Ντάνι Αλεξάντερ.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του σε μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν τονίζει πως η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι μία επιλογή αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τους όρους και δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Απορρίπτει κατηγορηματικά ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Josef Ackermann σημειώνοντας ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να προσέξει τους κινδύνους διάχυσης της κρίσης και στις υπόλοιπες ευάλωτες ευρωπαϊκές οικονομίες σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Πηγή: skai.gr