Κλείσιμο

Νέες προειδοποιήσεις για τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας - Διευρύνεται η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα δεδομένα για τα δημόσια οικονομικά έχουν δημιουργηθεί από την απόφαση του κ. Κουάρτενγκ και της Λιζ Τρας να προβούν σε περικοπές φόρων ύψους 43 δισεκατομμυρίων λιρών 

Του Θανάση Γκαβού 

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε εκ νέου για «ουσιώδες ρίσκο για την οικονομική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου» και για «δυσλειτουργία» σε τμήμα της αγοράς συντάξεων, παρά την παρέμβασή της τον περασμένο μήνα, με την έναρξη έκτακτης αγοράς κρατικών ομολόγων.

Η νέα προειδοποίηση αντανακλά τις ανησυχίες από το γεγονός ότι το κόστος του κρατικού δανεισμού για το Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισε να αυξάνεται τη Δευτέρα.

Η αύξηση στην απόδοση των κρατικών ομολόγων σημειώθηκε παρά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, ότι θα μπορούσε να διπλασιάσει την αξία των κρατικών ομολόγων, που θα αγοράσει και ότι θα επεκτείνει τη στήριξη προς συνταξιοδοτικά ταμεία.

Η συνθήκη αυτή οδήγησε σε ανακοίνωση διεύρυνσης του προγράμματος εκτάκτων αγορών ομολόγων, καθώς πλέον η Τράπεζα θα αγοράζει και κρατικούς τίτλους συνδεδεμένους με τον πληθωρισμό.

Την ίδια ώρα, το έγκριτο Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS) προειδοποίησε πως ο μίνι προϋπολογισμός της κυβέρνησης Τρας, που προκάλεσε την ανησυχία για τα δημόσια οικονομικά, έχει εγείρει το φάσμα μίας μεγάλης χρηματοδοτικής «μαύρης τρύπας».

Συγκεκριμένα, για να μπορέσει ο υπουργός Οικονομικών, Κουάσι Κουάρτενγκ, να σταθεροποιήσει ή να μειώσει το δημόσιο χρέος, όπως έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει, το Ινστιτούτο εκτιμά ότι θα χρειαστούν περικοπές δαπανών ή/και αυξήσεις φόρων ύψους 62 δισεκατομμυρίων λιρών.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα δεδομένα για τα δημόσια οικονομικά έχουν δημιουργηθεί από την απόφαση του κ. Κουάρτενγκ και της Λιζ Τρας να προβούν σε περικοπές φόρων ύψους 43 δισεκατομμυρίων λιρών και σε ταυτόχρονη χορήγηση πακέτων στήριξης κατά της ενεργειακής ακρίβειας ύψους 210 δισεκατομμυρίων λιρών.

Πηγή: skai.gr