Οι κερδισμένοι του μίνι ασφαλιστικού- Δείτε αναλυτικά ποιοι κερδίζουν και με ποιο τρόπο

Στους κερδισμένους 2,3 εκατ. ευάλωτοι πολίτες, χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑΜεΑ, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και ανασφάλιστοι υπερήλικες που θα λάβουν στις 20 Δεκεμβρίου την επιταγή ακρίβειας των 250€. 

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι των 70 περίπου διατάξεων του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή δεν είναι άλλοι από τους συνταξιούχους. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι συντάξεις τους θα αυξηθούν με βάση τις παραδοχές του πληθωρισμού για ΑΕΠ και πληθωρισμό, δηλαδή περίπου 7,5% με βάση τα τωρινά δεδομένα. Βέβαια ο αναπληρωτής υπουργός εργασίας δεν απέκλεισε μιλώντας στην ΕΡΤ αύξηση η τελική αύξηση να είναι και 8% με την υπόλοιπη μισή μονάδα να δίνεται σε μια τέτοια περίπτωση με τις αυξήσεις του 2024. Το 7,5% θα δοθεί στα τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου.  

Στους κερδισμένους 2,3εκατ€ ευάλωτοι πολίτες, χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑΜεΑ, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και ανασφάλιστοι υπερήλικες που θα λάβουν στις 20 Δεκεμβρίου την επιταγή ακρίβειας των 250€. 

Ωφελημένοι και οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ και κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Πολλοί από αυτούς θα δουν τις οφειλές τους να μειώνονται καθώς μειώνεται στα 10 έτη ο χρόνος παραγραφής τους εφόσον δεν τις διεκδικήσουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.  

Όσοι κάνουν πάντως χρήση της ρύθμισης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα απωλέσουν αντίστοιχο ασφαλιστικό χρόνο γεγονός που θα τους δυσκολέψει στη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου συνταξιοδότησης.  

Οι οφειλέτες ωφελούνται και από τον διπλασιασμό των δόσεων, στις 24, της πάγιας ρύθμισης ώστε να υπάρξει εξομοίωση με τα όσα ισχύουν για τις οφειλές στην εφορία. Σε 48 διπλασιάζονται οι δόσεις για οφειλές που προκύπτουν από έκτακτα αίτια. 

Επίσης παύει η ποινική δίωξη των οφειλετών με ρυθμισμένες οφειλές( για όσο διάστημα τις εξυπηρετούν) ενώ με το προηγούμενο καθεστώς αναστελλόταν και πλέον δεν θα χρειάζεται να κάνουν το δικαστήριο δεύτερο σπίτι με αλλεπάλληλες προσελεύσεις.  

Οι δημόσιοι υπάλληλοι ανήκουν στους κερδισμένους γιατί καταργείται η εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας. Ένας νεοπροσληφθείς θα δει το μισθό του να αυξάνεται κατά 110€/ετησίως. 

Στο παρά πέντε κερδισμένοι και όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και προλαβαίνουν να βγουν σε πρόωρη σύνταξη στα 56 έως τις 31/12/2022. Από την πρωτοχρονιά το παράθυρο κλείνει. 

Όλοι οι ένστολοι – ανεξαρτήτως σώματος και μονάδας, σχέσης εργασίας (μόνιμοι ή μη) , χρόνου ασφάλισης (πριν ή μετά το 2011) αποκτούν πλέον το δικαίωμα της μάχιμης 5ετίας, να αναγνωρίσουν δηλαδή επιπλέον 5 χρόνια ασφάλισης καταβάλλοντας φυσικά τις αντίστοιχες εισφορές.  

Στον ιδιωτικό τομέα κερδίζουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις θα μετατραπούν από μερικής σε πλήρους απασχόλησης. Και μαζί τους θα ωφεληθούν και οι εργοδότες διότι για ένα χρόνο το 40% των εισφορών τους θα το καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός. Η ρύθμιση ισχύει για όλο το 2023 και αφορά επιχειρήσεις που στις 9 Σεπτέμβρίου είχαν εργαζόμενους μερικής απασχόλησης πάνω από το 50% του συνόλου.  

Σε καλύτερη μοίρα και οι μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα καθώς αυξάνεται από 6 στους 9 μήνες η άδεια μητρότητας κάτι που ισχύει ήδη στο Δημόσιο.  Κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό. 

Πηγή: skai.gr