Κλείσιμο

Ξέφρενο ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου - Ψάχνει λύσεις η Γερμανία και ετοιμάζεται για 3ο πακέτο στήριξης

Ξεπέρασε τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα πριν κλείσει στα 290 ευρώ - Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τον χειμώνα που έρχεται

Με... σπασμένα φρένα συνεχίζεται το ξέφρενο ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς την Τετάρτη ξεπέρασε τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα (301,8 ευρώ), πριν κλείσει στα 290 ευρώ στο τέλος της συνεδρίασης.

Πρόκειται για τιμές ρεκόρ, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται ενόψει του χειμώνα και της διατήρησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες συνεπάγονται τη μειωμένη ροή φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς προς την Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δείχνει να αντιμετωπίζει η Γερμανία, η οικονομική ατμομηχανή της Γηραιάς Ηπείρου, η οποία καθορίζει εν πολλοίς τη γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική, ειδικότερα στο ενεργειακό ζήτημα. Υπό την αυξημένη πίεση που ασκούν ολοένα περισσότεροι κοινωνικοί φορείς, η αντιπολίτευση αλλά και οικονομικά ινστιτούτα και παράγοντες της αγοράς, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει ήδη νέα μέτρα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο τρίτο πακέτο ελαφρύνσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί μέρος των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, αναφέρει η DW.

Τα μέτρα ελάφρυνσης που σχεδιάζει το Βερολίνο

Το έχει ήδη εξαγγείλει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, για την απαραίτητη συνέχεια στα δύο μεγάλα πακέτα ελαφρύνσεων των 30 δις ευρώ, τα οποία βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή, πολλά εκ των οποίων είναι όμως προσωρινής φύσης και αναμένεται να λήξουν σύντομα. Για παράδειγμα η μηνιαία κάρτα των 9 ευρώ για τις αστικές συγκοινωνίες ή η έκπτωση στον φόρο βενζίνης και ντίζελ εκπνέουν στο τέλος Αυγούστου, ενώ πολλά από τα ήδη προβλεπόμενα επιδόματα έχουν τη μορφή εφάπαξ καταβολών για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, ανέργους, φοιτητές και δικαιούχους κοινωνικών βοηθημάτων.

Σε αυτά προστίθενται ήδη και αντισταθμιστικά μέτρα με σημαντικότερη τη μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο, ως φορολογικό αντίβαρο στο πρόσθετο τέλος φυσικού αερίου που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές στη Γερμανία από 1ης Οκτωβρίου

Σε διαβούλευση το 3ο πακέτο στήριξης

Τι ακριβώς βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων της συγκυβέρνησης για το τρίτο πακέτο; Πρόκειται κυρίως για μέτρα επιδοματικής φύσης και φοροελαφρύνσεις λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος κινείται ήδη στο 7,5%. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να βάλει το χέρι στην τσέπη και να δώσει «ζεστό χρήμα» κυρίως σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Μια από τις πρόσθετες κινήσεις που συζητούνται έντονα είναι η μεταρρύθμιση εκ βάθρων του νομοθετικού πλαισίου για την παροχή επιδομάτων στέγασης στη Γερμανία. Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών Κέβιν Κύνερτ μιλώντας στο δίκτυο n-tv ανέφερε ότι το νέο πακέτο είναι θέμα ημερών, τονίζοντας ότι μετά τα δύο ισχύοντα πακέτα στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθούν τώρα πρόσθετα επιδόματα ενέργειας και στέγασης μαζί με νέες φοροελαφρύνσεις.

Ως απαραίτητη κρίνει τη μεταρρύθμιση των εισοδηματικών όρων καταβολής στεγαστικών επιδομάτων στη Γερμανία και η Ένωση Γερμανών Ενοικιαστών, με τον επικεφαλής της Στέφαν Ζιμπεκνότεν να τη θεωρεί αναγκαία κυρίως για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα υπό το βάρος των έκτακτων συνθηκών.

Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για τα μέτρα ελάφρυνσης στην Ελλάδα

Όσο αφορά στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχθηκε την Τρίτη ότι αναμένεται δύσκολος χειμώνας «λόγω της εκτόξευσης των τιμών στην ενέργεια», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση μοιρολατρικά, αλλά στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Οι συνέπειες από την εκτόξευση των τιμών ενέργειας έρχονται με μορφή χιονοστιβάδας, δεν θα αποκρύψουμε, ούτε θα εξωραΐσουμε την κατάσταση», είπε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να περιορίζει τις συνέπειες όσο είναι εφικτό. «Θα δοκιμαστούμε το επόμενο διάστημα. Η ομαλοποίηση απαιτεί χρόνο. Έρχονται σφοδρές δυσκολίες» είπε χαρακτηριστικά.

Ανακοινώσεις για την πολιτική της κυβέρνησης αναμένονται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην καθιερωμένη συνέντευξη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 10 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: skai.gr