Financial Times: Βρετανικό σχέδιο 100 δισ. λιρών για την ενεργειακή ακρίβεια

Το κόστος για τις επιχειρήσεις ενέργειας θα αποπληρωθεί σταδιακά από τους φορολογούμενους είτε μέσω κρατικού δανεισμού και υψηλότερων φόρων, είτε μέσω των λογαριασμών ενέργειας σε βάθος 10-15 ετών - ή με συνδυασμό των δύο επιλογών.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ένα σχέδιο για την προστασία των βρετανικών νοικοκυριών από τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, που θα στοιχίσει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια λίρες για την επόμενη διετία, έχει υποβάλει προς εξέταση στην κυβέρνηση ο επικεφαλής μίας εκ των μεγάλων εταιρειών παροχής ενέργειας.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Scottish Power Κιθ Άντερσον πρότεινε στον Υπουργό Επιχειρήσεων Κουάσι Κουάρτενγκ το πάγωμα του πλαφόν χρεώσεων για την ενέργεια που καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό σε περίπου 2.000 λίρες το χρόνο για μια διετία.

Αυτή τη στιγμή το όριο χρεώσεων ανά κιλοβατώρα διαμορφώνει τη μέση ετήσια χρέωση για μια τυπική κατανάλωση ενέργειας από ένα νοικοκυριό σε 1.971 λίρες το χρόνο,. Πρόκειται για ποσό σχεδόν διπλάσιο από μια τυπική ετήσια χρέωση πριν από μόλις 18 μήνες.

Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του πλαφόν, με ισχύ από τον Οκτώβριο, σε πάνω από 3.000 το χρόνο. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περαιτέρω αυξήσεις στις αρχές του 2023, ενδεχομένως και σε περισσότερο από 6.500 λίρες το χρόνο από τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την πρόταση της Scottish Power, που είναι μία από τις έξι μεγαλύτερες εταιρείες παροχής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πάροχοι ενέργειας θα καλύψουν το κενό μεταξύ των παγωμένων χρεώσεων προς τους πελάτες τους και των αυξημένων τιμών φυσικού αερίου στην αγορά χονδρικής με δανεισμό από ένα «ταμείο ελλείμματος», το οποίο θα συστήσει η κυβέρνηση μέσω εμπορικών τραπεζών.

Το κόστος για τις επιχειρήσεις ενέργειας θα αποπληρωθεί σταδιακά από τους φορολογούμενους είτε μέσω κρατικού δανεισμού και υψηλότερων φόρων, είτε μέσω των λογαριασμών ενέργειας σε βάθος 10-15 ετών - ή με συνδυασμό των δύο επιλογών.

Η απευθείας συζήτηση του κ. Άντερσον με τον Υπουργό Επιχειρήσεων αποκτά πρόσθετη βαρύτητα καθώς ο κ. Κουάρτενγκ θεωρείται ο επικρατέστερος Υπουργός Οικονομικών σε μια κυβέρνηση υπό τη Λιζ Τρας, που προηγείται στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο αντίπαλός της Ρίσι Σούνακ εμφανίστηκε επιφυλακτικός έναντι του σχεδίου, λέγοντας στο BBC ότι ίσως αύξανε τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις πηγές των FT, ο κ. Κουάρτενγκ έτεινε ευήκοον ους, αν και ξεκαθάρισε στον κ. Άντερσον ότι καμία απόφαση δε θα ληφθεί μέχρι να αναδειχθεί ο νέος Πρωθυπουργός στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει πως η πρόταση της Scottish Power υποδεικνύει πως η βιομηχανία ενέργειας στη Βρετανία θεωρεί ότι η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί επί ακόμα μία διετία.

Σημειώνει επίσης ότι το κόστος του πακέτου αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας που προτείνεται είναι υψηλότερο αυτού του κυβερνητικού προγράμματος κάλυψης των μισθών του ιδιωτικού τομέα υπό το πρόγραμμα αναστολής εργασίας κατά τη διάρκεια των lockdown της πανδημίας. Το πρόγραμμα αυτό, που είχε εφαρμόσει ως Υπουργός Οικονομικών ο κ. Σούνακ, είχε στοιχίσει συνολικά 69 δισεκατομμύρια λίρες (από το Μάρτιο του '20 ως τον Οκτώβριο του '21).

Τα μέχρι τώρα μέτρα της απερχόμενης κυβέρνησης Τζόνσον κατά της ενεργειακής ακρίβειας, που είχαν ανακοινωθεί από τον κ. Σούνακ, προβλέπουν έκτακτα βοηθήματα προς τα νοικοκυριά συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων λιρών.