Κλείσιμο

«Ξεδοντιασμένο» πλαφόν προτείνει η Κομισιόν για το φυσικό αέριο - Τι προσπαθεί να πετύχει

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να πει στους «φανατικούς» ότι ικανοποίησε το αίτημά τους, αλλά να μην... στενοχωρήσει και τους «αντιδραστικούς» που ανησυχούν για την ασφάλεια του εφοδιασμού

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Πλαφόν ακούγαμε και πλαφόν δεν βλέπαμε... Τελικά σχεδόν 36 ώρες πριν μια ακόμη σύνοδο των υπουργών ενέργειας των κρατών μελών της Ευρωζώνης, η Κομισιόν αποφάσισε να... λύσει τη σιωπή της και να πει τι ακριβώς έχει στο μυαλό της. Να δώσει δηλαδή αριθμούς. Και στην προσπάθειά της να μην κακοκαρδίσει κανένα από τα 2 στρατόπεδα, στα οποία εδώ και κάποιους μήνες είναι διχασμένα τα κράτη-μέλη, απεφάνθη ότι πρέπει το πλαφόν στο φυσικό αέριο να μπει στα 275€/Mwh.

Έτσι μπορεί να πει στους 4 φανατικούς, όπως ονομάζονται η Ελλάδα, η Πολωνία, η Ιταλία και το Βέλγιο, αλλά και τις 11 ακόμη χώρες που υποστηρίζουν – όχι με τόση ζέση είναι αλήθεια το πλαφόν – ότι τους έκανε το χατήρι. Έστω κι αν το πλαφόν είναι... ξεδοντιασμένο, καθώς τα 275€/Mwh είναι 2,3 φορές πάνω από την σημερινή τιμή η οποία μάλιστα είναι και "τσιμπημένη" για να ενσωματώσει και την απειλή της Ρωσίας ότι θα διακόψει τις αποστολές φυσικού αερίου πρός την Ευρώπη μέσω της μόνης οδού που έχει απομείνει, της Μολδαβίας. Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι αντί να προωθεί το φυσικό αέριο προς τη Μολδαβία, το...κρατά για τον εαυτό της.

Από την άλλη πλευρά η Κομισιόν μπορεί να πει στους "αντιδραστικούς" – Γερμανούς, Ολλανδούς και Αυστριακούς κυρίως – να μην ανησυχούν διότι το ύψος του πλαφόν είναι τόσο ψηλό ώστε να μην απειληθεί επ ουδενί η ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο που είναι και ο βασικός φόβος φόβος των κρατών αυτών. Εξάλλου είναι και μια τιμή που επίσης διασφαλίζει ότι δεν θα αυξηθεί και η ζήτηση του φυσικού αερίου που επίσης αποτελεί ζήτημα αντιδράσεων.

Επιπλέον οι συνθήκες ενεργοποίησης που συνοδεύουν το πλαφόν "εγγυώνται" ότι πολύ δύσκολα θα ..ενεργοποιηθεί.

Κι αυτό γιατί για να τεθεί σε εφαρμογή το πλαφόν θα πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα 2 προϋποθέσεις :

-Οι τιμές του TTF να ξεπερνούν τα 275€/Μwh για 2 εβδομάδες

-Οι τιμές TTF είναι 58 € υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει αυτός ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2023 έως το τέλος του έτους.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη σύνοδο των υπουργών ενέργειας της Πέμπτης για να διαπιστωθεί πώς θα γίνει δεκτή η πρόταση της Κομισιόν. Παράγοντες της αγοράς σχολίαζαν πάντως στον skai.gr ότι έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η πρόταση είναι πολύ πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα την αντιστροφή των στρατοπέδων. Γερμανοί και σία να το δέχονται γνωρίζοντας ότι δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, Ελλάδα και οι υπόλοιποι 14 να μην το δέχονται ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Κυβερνητική πηγή σχολίαζε στον skai.gr ότι "η συγκεκριμένη τιμή δεν είναι αυτή που θα θέλαμε αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται..."

Και θα....συνεχιστούν καθώς όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες ακόμη και να μην υπήρχε στο τραπέζι αυτή η...συμβιβαστική πρόταση, πολύ δύσκολα οι υπουργοί θα συμφωνούσαν. Οπότε το μπαλάκι θα ...πεταχτεί για μια ακόμη φορά στην τακτική συνεδρίαση του Δεκεμβρίου εκτός αν η Τσεχική προεδρία συγκαλέσει κάποια έκτακτη σύσκεψη.

Πηγή: skai.gr