Κλείσιμο

Κομισιόν: Πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ

Πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα για κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στη  ΛΑΡΚΟ, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Το πρόστιμο ξεκινά να τρέχει από τις 10 Φεβρουαρίου και θα πρέπει να έχει αποπληρωθεί εντός 45 ημερών. 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε και κλήθηκε να διαχειριστεί μια οικονομικά μη βιώσιμη κατάσταση, κακής οικονομικής διαχείρισης πολλών ετών και απραξίας της προηγούμενης κυβέρνησης. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας το 2019 ήταν μηδενικά, λόγω ζημιών και η καθαρή θέση της ήταν αρνητική μείον 160 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. 

Πρόσθεσε δε ότι η εταιρεία λειτουργούσε με αρνητικά ίδια κεφάλαια και τη πενταετία 2015-2019 σωρεύτηκαν χρέη ύψους 260 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές το 2015 κινήθηκα στα 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές αγγίξαν τα 500 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ήταν η μεγαλύτερη οφειλή προς τη ΔΕΗ, ηη οποία απέστειλε διαδοχικά εξώδικα προς τη ΛΑΡΚΟ προγραμματίζοντας μάλιστα διακοπή ηλεκτροδότησής της το 2020. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σήμερα χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησης η ΛΑΡΚΟ παραμένει ανοιχτή και βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή για να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Όπως είπε, αύριο συνεδριάζει το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ  για την προσέλκυση αξιόπιστων επενδύσεων και τη κάλυψη από την πολιτεία και ιδιώτη όλων των εργαζομένων, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κατάσταση απαιτεί σοβαρότητα και διακομματική συναίνεση για την επόμενη μέρα. «Όσοι εκστομίζουν εύκολες υποσχέσεις απέτυχαν να βρουν λύσεις όταν μπορούσαν. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλο χάσιμο χρόνου, είναι ώρα αποφάσεων», υπογράμμισε. 
 

Πηγή: skai.gr