ΛΑΡΚΟ: Συγκέντρωση εργαζομένων έξω από το ΥΠΟΙΚ - Στη Βουλή η ρύθμιση για την Ειδική Διαχείριση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ, την ώρα που στην Βουλή ψηφιζόταν η διάταξη για την ΛΑΡΚΟ.

Η ρύθμιση, που προβλέπει τρίμηνη παράταση της ειδικής διαχείρισης στην ΛΑΡΚΟ, προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων και συγκέντρωσε τα πυρά της αντιπολίτευσης στην Βουλή.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο skai.gr, ανέφεραν ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους.

Με τους εργαζόμενους ενώθηκαν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, δεκάδες Σωματεία και μαζικοί φορείς της Αττικής, καθώς και εργαζόμενοι από χώρους δουλειάς που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Ανάμεσα σε αυτούς οι λιμενεργάτες της COSCO που δίνουν μάχη για την υπογραφή Σύμβασης.

Την ευγνωμοσύνη των εργαζομένων για τη συμπαράσταση στην κινητοποίηση εξέφρασε εκ μέρους όλων των Σωματείων ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα μιλώντας στη συνέντευξη τύπου έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Κάλεσε στο επόμενο αγωνιστικό ραντεβού με το συλλαλητήριο που οργανώνουν την Κυριακή στη Λάρυμνα. «Έχουμε πάρει τη σκυτάλη από βετεράνους της ταξικής πάλης στη ΛΑΡΚΟ, έχουμε μεγαλώσει από παιδιά στους αγώνες», τόνισε και πρόσθεσε πως η εταιρεία έμεινε τόσα χρόνια ανοιχτή χάρη στην πάλη των εργαζομένων. «Είμαστε εργάτες, είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η παράταση δίνεται ώστε «να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, αφενός για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που έχει προκηρυχθεί από την Ειδική Διαχείριση για τη διάθεση των μεταλλείων, αφετέρου για τη συνέχιση της λειτουργίας του συγκροτήματος εργοστασίου Λαρύμνης, μέχρι την ολοκλήρωση διαγωνιστικής διαδικασίας που διενεργεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για λογαριασμό του Δημοσίου».

Παίρνοντας τον λόγο ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε ότι δίνεται μεγάλη μάχη για να μείνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους.

Πρόσθεσε ότι η επιχείρηση συνειδητά απαξιώθηκε και ιδιωτικοποιείται με βάση την πολιτική που είχαν μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις και ως αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής οξύνονται τα προβλήματα παντού, οπως στην COSCO και στα Πετρέλαια Καβάλας.

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης, ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης είπε ότι αν θέλουμε να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί απέναντι στους εργαζόμενους της εταιρείας και στις οικογένειές τους, θα πρέπει να πούμε ορισμένες αλήθειες:

Πρώτον ότι η ΝΔ παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια ΛΑΡΚΟ με αρνητική καθαρή θέση κατά 400 εκατ. ευρώ, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, με χρέη προς τη ΔΕΗ στα 365 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η χώρα κλήθηκε παράλληλα να επιστρέψει παράνομες κρατικές ενισχύσεις ποσού 136 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, μόνη λύση για το μέλλον της εταιρείας ήταν η εύρεση ιδιώτη επενδυτή, λύση που, όπως είπε, είχε αποδεχθεί εγγράφως και ο τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr