Κίνα: Η πολιτική «μηδενικής ανοχής» στην COVID δοκιμάζει τον ασιατικό γίγαντα – Παρέμβαση ΔΝΤ

Εάν επιμείνουν τα lockdown και τα μαζικά τεστ, «οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα αυξηθούν», δήλωσε στο CNN Business ο Τζορτζ Μάγκνους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι διαδηλώσεις αυτή την εβδομάδα σε όλη την Κίνα δείχνουν πόσο αντιδημοφιλής έχει γίνει η πολιτική του Πεκίνου για τη λεγόμενη πολιτική «μηδενικής Covid». Τώρα, ενώ το Πεκίνο φαίνεται να χαλαρώνει τους ελέγχους της πανδημίας, αντιμετωπίζει μια άλλη πρόκληση: Οι τοπικές κυβερνήσεις που είναι επιφορτισμένες με τη διεξαγωγή μαζικών τεστ και την επιβολή της καραντίνας έχουν έλλειψη μετρητών, και θα μπορούσαν να αναγκαστούν να μειώσουν το επίπεδο παροχής άλλων ζωτικής σημασίας υπηρεσιών.

Η πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό κράτησε την Κίνα εκτός ύφεσης το 2020. Αλλά σχεδόν τρία χρόνια μετά, ο λογαριασμός αυξάνεται, επιβαρύνοντας σημαντικά τις δημοτικές αρχές στο πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου.

Εάν επιμείνουν τα lockdowns και τα μαζικά τεστ, «οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα αυξηθούν», δήλωσε στο CNN Business ο Τζορτζ Μάγκνους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Οι τοπικές κυβερνήσεις υφίστανται τεράστια πίεση από το κόστος διατήρησης της μηδενικής Covid, και αυτό μπορούμε ήδη να το δούμε στη βιωσιμότητα του χρέους πολλών οντοτήτων και [σε] περιπτώσεις όπου οι δημόσιες υπηρεσίες μειώνονται, τοπικά περιουσιακά στοιχεία ή υπηρεσίες πωλούνται κ.λπ. .»

Οι τοπικές κυβερνήσεις, των οποίων τα έσοδα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις αγοραπωλησίες γης, είναι πιο ευάλωτες οικονομικά από την κεντρική κυβέρνηση. Ξόδεψαν 11,8 τρισεκατομμύρια γουάν (1,65 τρισεκατομμύρια δολάρια) περισσότερα από όσα συγκέντρωσαν σε έσοδα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, και για να το κάνουν προχώρησαν σε εκτεταμένο δανεισμό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Κίνας.

Το αυξανόμενο δημόσιο χρέος αποτελεί άμεση απειλή για την οικονομική υγεία της Κίνας. Όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο οι δήμοι να χρεοκοπήσουν, αλλά επίσης δυσχεραίνει την ικανότητα της κυβέρνησης να τονώσει την ανάπτυξη, να σταθεροποιήσει την απασχόληση και να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες.

Παρέμβαση ΔΝΤ

«Είναι καιρός η Κίνα να απομακρυνθεί από τα μαζικά lockdown και να προχωρήσει σε μια πιο στοχευμένη προσέγγιση για την COVID-19», δήλωσε από πλευράς της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα των εκτεταμένων διαδηλώσεων, μια αλλαγή που θα αμβλύνει τον αντίκτυπο των μέτρων σε μια παγκόσμια οικονομία όπως η κινεζική που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα πληθωρισμού, ενεργειακή κρίση και ελλείψεις στον εφοδιασμό τροφίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προέτρεψε για μια «επαναξιολόγηση» της σκληρής προσέγγισης μηδενικής COVID της Κίνας με στόχο την απομόνωση κάθε κρούσματος, «ακριβώς λόγω του αντίκτυπου που έχει τόσο στους ανθρώπους όσο και στην οικονομία».


CNN - NPR