Κέρδη ρεκόρ για την BP αλλά εκτός τροχιάς για τους περιβαλλοντικούς στόχους

Τα κέρδη ρεκόρ της BP έρχονται μετά από την ανακοίνωση για κέρδη ρεκόρ και από τη Shell, ύψους 32,2 δισεκατομμυρίων λιρών

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Κέρδος που ανέρχεται σε 23 δισεκατομμύρια λίρες ή 27,7 δισεκατομμύρια δολάρια κατέγραψε;ως για το 2022 ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός της BP.

Πρόκειται για κέρδος υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου του 2021, παρά τη μερική πτώση του κόστους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία αποκάλυψε πως θα χάσει έναν από τους κρίσιμους περιβαλλοντικούς στόχους της.

Συγκεκριμένα, η εκπομπή ρύπων από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειωθεί μεταξύ 20% και 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2019, έναντι στόχου μείωσης από 35% έως 40%.

Σύμφωνα με την BP, οι αυξημένοι σε σχέση με το στόχο ρύποι οφείλονται στην προσπάθεια αύξησης της παραγωγής για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση.

Η ανακοίνωση έχει κατακριθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, που ζητούν παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία ανακοίνωσε αυξημένες επενδύσεις συνολικού ύψους 13,2 δισεκατομμυρίων λιρών για προγράμματα ενεργειακής μετάβασης και ενεργειακής ασφάλειας.

Τα κέρδη ρεκόρ της BP έρχονται μετά από την ανακοίνωση για κέρδη ρεκόρ και από τη Shell, ύψους 32,2 δισεκατομμυρίων λιρών.

Οι ανακοινώσεις αυτές ανανέωσαν το αίτημα του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία για υψηλότερη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας εν μέσω κρίσης ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού.

Πηγή: skai.gr