Ισπανός ΥΠΕΞ προς ΕΕ: Βοηθήστε μας, αλλιώς θα πνιγούμε όλοι

Σε μια δραματική δήλωση προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, μετά την ανακοίνωση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα που ανήλθε 24,4%, δηλαδή σχεδόν 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς θέση εργασίας και 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

Ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάγιο δήλωσε ότι η χώρα του διανύει «μία κρίση τεραστίων διαστάσεων» και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

«Αν δεν τα πάμε καλά, δεν θα τα πάνε καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε, «είναι σαν τον Τιτανικό, αν πνιγούμε εδώ, ακόμη και οι επιβάτες της πρώτης θέσης θα πνιγούν».

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά δύο βαθμίδες, από Α στο BBB+.

Υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας Ισπανίας και Ιταλίας σε περίπτωση που το κόστος δανεισμού παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, «έβλεπε»  την περασμένη εβδομάδα και αναλυτής της Moody΄s Analytics.

Η ανεργία των νέων  στην Ισπανία αγγίζει το 50% από την έναρξη της κρίσης το 2008 με «καμία ελπίδα τα πράγματα να βελτιωθούν σύντομα» δήλωσε στο μεταξύ ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς. «Αυτό που κάνετε είναι να καταστρέφετε το ανθρώπινο κεφάλαιο, δημιουργείτε αποξενωμένους νέους ανθρώπους» πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ηγέτες.
Πηγή: skai.gr