S&P: Υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες

Η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης (αγγλικά) ΕΔΩ

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, από το Α στο BBB+, με αρνητικές προοπτικές, προέβη την Πέμπτη ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's.

Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας, προβλέποντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2012. Η προοπτικές του οίκου για την ισπανική οικονομία είναι αρνητικές, τρεις βαθμίδες πάνω από την κατηγορία "junk".

Δικαιολογώντας την απόφασή του ο οίκος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ισπανίας μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας.

"Διαβλέπουμε μια αυξανόμενη πιθανότητα η ισπανική κυβέρνηση να χρειαστεί να παράσχει περαιτέρω στήριξη στον τραπεζικό της τομέα. Συνεπώς πιστεύουμε πως υπάρχουν ενισχυμένοι κίνδυνοι περαιτέρω αύξησης του χρέους της γενικής κυβέρνησης" προσθέτει η S&P.

Υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας Ισπανίας και Ιταλίας σε περίπτωση που το κόστος δανεισμού παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, «έβλεπε»  την περασμένη Πέμπτη αναλυτής της Moody΄s Analytics.

«Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας είναι αυτή τη στιγμή σε μη βιώσιμα επίπεδα» επισημαίνει σε σχετική έρευνα.
Πηγή: skai.gr