Κλείσιμο

«Καμπανάκι» από την ΙΕΑ: «Η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη φυσικού αερίου το 2023»

Η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειμμα φυσικού αερίου 27 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) το 2023 προειδοποιεί ο ΔΟΕ

Η ΕΕ έχει εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο για αυτόν τον χειμώνα, αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη φυσικού αερίου το επόμενο έτος εάν η Ρωσία περικόψει περαιτέρω τις προμήθειες, προειδοποίησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Συγκεκριμένα, η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειμμα φυσικού αερίου 27 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) το 2023 προειδοποιεί ο ΔΟΕ, σε περίπτωση που η Ρωσία μειώσει το μικρό μερίδιο φυσικού αερίου που εξακολουθεί να παραδίδει στην Ευρώπη και η ζήτηση φυσικού αερίου της Κίνας ανακάμψει από τα χαμηλά που προκλήθηκαν από το lockdown.

Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν 412 bcm το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο του μπλοκ είναι «ασφαλής για αυτόν τον χειμώνα» και η ΕΕ προετοιμάζεται για τον επόμενο.

Ο ΔΟΕ ανέφερε επίσης ότι η πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου θα μπορούσε να αποφευχθεί με την επέκταση των επιδοτήσεων και των πολιτικών για εξοικονόμηση ενέργειας με την ανακαίνιση κατοικιών και την αντικατάσταση της θέρμανσης που έχει ως βάση τα ορυκτά καύσιμα με αντλίες θερμότητας.

Πηγή: skai.gr