Βρετανία: Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1989

Πρόκειται για συν 75 μονάδες βάσης, στο 3%, στη σκιά επίμονα υψηλού πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ 40 ετών.   

Στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων εδώ και 33 χρόνια, από το 1989, προχώρησε πριν από λίγο η Τράπεζα της Αγγλίας. Πρόκειται για συν 75 μονάδες βάσης, στο 3%, στη σκιά επίμονα υψηλού πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ 40 ετών. 

Στην πρώτη τους σύσκεψη μετά τη σύντομη και ταραχώδη πρωθυπουργία της Λις Τρας που έληξε ξαφνικά πριν από δύο εβδομάδες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ανέβασαν το επιτόκιο στο 3%, το υψηλότερο από το Νοέμβριο του 2008. Η τράπεζα εντείνει τη μάχη της κατά του πληθωρισμού, παρόλο που προέβλεψε ότι η βρετανική οικονομία θα έμπαινε σε ύφεση για «παρατεταμένη περίοδο».

Μέσα από όλη την αναταραχή στη Βρετανία τους τελευταίους μήνες, ο στασιμοπληθωρισμός  παρέμεινε μια σταθερή μάστιγα για την κεντρική τράπεζα. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 10% τον Σεπτέμβριο,  υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών και πέντε φορές πάνω από το στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει σε περίπου 11% φέτος, ποσοστό πάντως μικρότερο από ό,τι είχε προβλέψει προηγουμένως λόγω ενός κυβερνητικού σχεδίου για πάγωμα των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών. Ενώ το «πάγωμα» συγκρατεί τον ονομαστικό πληθωρισμό, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές που προέρχονται από άλλα αγαθά και υπηρεσίες, καθώς τα νοικοκυριά πρέπει να ξοδεύουν λιγότερα για τους λογαριασμούς ενέργειάς τους, ανέφερε η τράπεζα.
 

Πηγή: skai.gr