H Goldman Sachs συνδέει τις εκλογές με την επενδυτική βαθμίδα - Το τελευταίο βήμα πριν την ανάκτηση

Ανάλυση από τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο για την Ελλάδα - Η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναμόρφωση της οικονομίας θα αποτελέσει το καθοριστικό βήμα

Με το αποτέλεσμα των εκλογών συνδέει η Goldman Sachs την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για τον τριπλασιασμό των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης κατά τη διάρκεια του 2023 θα είναι το τελευταίο βήμα για την αναβάθμιση του αξιόχρεου.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι σημαντικό για την επιτάχυνση της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίων. Μία πειστική υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση και διευκόλυνση της διαρθρωτική αναμόρφωσης της οικονομίας θα είναι πιθανότατα το τελευταίο βήμα για να ανακτήσουν τα ελληνικά ομόλογα την επενδυτική βαθμίδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει η ανάλυση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, η Ελλάδα οδεύει προς τις εκλογές εμφανίζοντας υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης

Πίνακας

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δείχνουν ότι το κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Συνεπώς, δύο επιλογές προκρίνονται ως πιθανότερες: Είτε μια κυβέρνηση συνασπισμού της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου ή μια νέα προσφυγή στις κάλπες, με το νέο εκλογικό σύστημα να δίνει μπόνους εδρών στα μεγαλύτερα κόμματα.

Η Νέα Δημοκρατία ίσως να έχει ένα κίνητρο να κινηθεί στη λογική «make or break» και να πιέσει για επαναληπτικές εκλογές, ώστε να μπορέσει είτε να κυβερνήσει μόνη της ή να έχει μεγαλύτερη δύναμη μέσα σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, εξηγούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το σχέδιο της κυβέρνησης για την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να μειώσει το χρέος σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμα και στα αρνητικά σενάρια τα οποία «έτρεξε» ο οίκος, με σοκ 1 μονάδας στην ανάπτυξη και διεύρυνση του spread κατά 100 μονάδες βάσης, το χρέος εμφανίζει μόνο μικρές αποκλίσεις από αυτό το μονοπάτι.

Πίνακας

Έτσι, ο οίκος χαρακτηρίζει την δημοσιονομική στήριξη από την Ευρώπη, που θα ξεπερνά το 3% ετησίως έως το 2026, σαν μια ευκαιρία για να αντιμετωπιστεί το επενδυτικό κενό που πλησιάζει το 7% του ΑΕΠ ετησίως.

Η Ελλάδα δεν ανέκαμψε ποτέ στα προ κρίσης επίπεδα, με το ΑΕΠ να παραμένει κατά  26% χαμηλότερο σε σχέση με το 2008. Όμως η Goldman Sachs πιστεύει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι σημαντικό για την οριστικοποίηση της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. 

Πηγή: moneyreview.gr