Γεωργιάδης: Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για το «καλάθι του νοικοκυριού» - Η επιτυχία του θα κριθεί στο ράφι

Η τροπολογία για την εφαρμογή του αναμένεται να ψηφιστεί την τρέχουσα εβδομάδα και εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ξεκινήσει η διαδικασία την επόμενη εβδομάδα, στα σουπερμάρκετ.

   «Θα έχει πολύ καλό αποτέλεσμα, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας για το «καλάθι του νοικοκυριού» σήμερα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

   «Η επιτυχία του ή η αποτυχία του δεν μπορεί να κρυφτεί, θα κριθεί στο ράφι» συμπλήρωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την τρέχουσα εβδομάδα και εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ξεκινήσει η διαδικασία την επόμενη εβδομάδα, στα σουπερμάρκετ.

   Σε σχέση με το αν θα ενταχθούν και άλλοι κλάδοι στην ίδια πρωτοβουλία, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως το υπουργείο καλεί κάθε κλάδο να συμμετάσχει. «Ότι το κάνουμε υποχρεωτικό για τις αλυσίδες άνω των 95 εκατ. δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται σε κάποιον άλλον που είναι κάτω από τα 95 εκατ. Εμείς ενθαρρύνουμε τον καθένα να κάνει καλάθι» είπε χαρακτηριστικά. 
Σχετικά με τους ελέγχους, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Ποιος άνθρωπος έχει κάνει καταγγελία και δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγγελία;».

   «Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής πολύ απλό, πάει ο κόσμος στο ράφι, βλέπει ότι αυξάνονται οι τιμές. Το πρώτο που λέει, είναι "δεν τους ελέγχει κανένας". Λογικό είναι, εγώ δεν κατηγορώ τον κόσμο που το λέει. Είναι τόσο απότομος ο πληθωρισμός και τόσο συνεχής που η φυσική αντίδραση του ανθρώπου είναι να πει ότι κάποιος τον κλέβει. Πράγματι κάποιος τον κλέβει, ο Βλαδίμηρος Πούτιν, αυτή είναι η αλήθεια», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

   Σε ερώτηση για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ο υπουργός, σχολίασε πως σε κάθε κοινωνία υπάρχουν αυτοί που πάνε να εκμεταλλευτούν μια δύσκολη κατάσταση. «Δεν θα ήμασταν εξαίρεση, ούτε ιστορικά, ούτε κοινωνικά. Οι έλεγχοι που κάνουμε έχουν αποδώσει και πάρα πολλά πρόστιμα. 'Αρα έχουμε πιάσει και πάρα πολλούς από αυτούς. Σε γενικές γραμμές όμως στους 100 ελέγχους που κάνουμε, πέντε είναι αυτοί που παραβιάζουν πλαφόν. Οι 95 το έχουν τηρήσει. Αυτό είναι γενικευμένη εικόνα αισχροκέρδειας;» προσέθεσε.

   Όσο αφορά στις μειώσεις φόρων στην κατανάλωση, ο κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών αλλά εξέφρασε την άποψη ότι αν μειωνόταν ο ΦΠΑ για παράδειγμα από το 13% στο 6%, δηλαδή κατά 7 μονάδες, «ουδόλως σημαίνει ότι αυτό θα περάσει στον καταναλωτή και δεύτερον δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις».

   «Αν δεν καταλάβουμε ότι είμαστε σε έναν παγκόσμιο τεράστιο πληθωριστικό κύκλο δεν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε. Έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξανά ανεβάζει τα επιτόκια. Γιατί τα ανεβάζει, τρελή είναι; Είναι μια ψευδής προσδοκία ότι θα μειώσουμε τον ΦΠΑ και θα φύγει ο πληθωρισμός. Η γενικευμένη μείωση των φόρων έχει ένα δεύτερο ρίσκο που δεν μπορείς να το αγνοήσεις. Ταυτόχρονα με τον πληθωριστικό κύκλο έχουμε και πολύ μεγάλη αύξηση επιτοκίων δανεισμού στις αγορές. Οι αγορές ψάχνουν αυτή τη στιγμή ποια θα είναι η επόμενη χώρα στην οποία θα επιτεθούν. Βρήκαν το Ηνωμένο Βασίλειο μπόσικο με την πρώην Πρωθυπουργό, την Λιζ Τρας, η οποία είπε θα κάνω γενικευμένες μειώσεις φόρων και θα υποστηρίξω τα νοικοκυριά στο ρεύμα μέχρι το καλοκαίρι, έφαγε τέτοιο ξύλο αλύπητο το Ηνωμένο Βασίλειο, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί η Πρωθυπουργούς στις 45 ημέρες, η κυβέρνηση έφυγε, άλλαξαν Πρωθυπουργό, η Κεντρική Τράπεζα ανέβασε τα επιτόκια, αγόρασαν ένα σωρό ομόλογα», ανέφερε στην συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης θέτοντας χαρακτηριστικά το ερώτημα «αν σου μειώσει το κράτος τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και ανεβεί το δάνειό σου 2 μονάδες, κέρδισες;».

   Αυτή τη στιγμή είναι σαν να έχουμε μία παγκόσμια θύελλα τεραστίων πρωτόγνωρων διαστάσεων, υπογράμμισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «στη θύελλα αυτή το ελληνικό σκάφος καταφέρνει να κρατιέται καλά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ