Τον «μηχανισμό διόρθωσης των αγορών» για την ενέργεια συνθέτουν οι υπουργοί Ενέργειας

Σάρκα και οστά στην πρόσφατη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια επιχειρούν να δώσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι αρμόδιοι υπουργοί - Στο τραπέζι και μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Τον διάβολο από τις λεπτομέρειες καλούνται να “εξορκίσουν” οι υπουργοί ενέργειας των κρατών μελών της Ευρωζώνης που συναντώνται σήμερα. Πρέπει να μετατρέψουν τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε συνεκτικά μέτρα τα οποία θα είναι εφαρμόσιμα και στα οποία θα συμφωνούν όλοι. Η αποστολή τους δεν είναι διόλου εύκολη καθώς στην ουσία κινούνται στα τυφλά αφού τα περισσότερα μέτρα δεν έχουν ξαναεφαρμοστεί ή εφαρμόζονται σε εθνική κι άρα πολύ μικρότερη κλίμακα.


Πρώτα και κύρια πρέπει να διαμορφώσουν τον κόφτη στη απότομη διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου, το μηχανισμό διόρθωσης των αγορών όπως τον βάφτισε η Κομισιόν. Πρέπει να φτιάξουν έναν μηχανισμό που δεν θα αυξάνει τη ζήτηση φυσικού αερίου, δεν θα επηρεάζει την εφοδιαστική ασφάλεια και δεν θα εμποδίζει τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές. Ο μηχανισμός θα είναι προσωρινός και στόχο έχει να λειτουργήσει ως γύφυρα μέχρι να καταστεί λειτουργικός ο νέος ευρωπαϊκός δείκτης τιμών αναφοράς για το LNG ο οποίος θα συμπληρώσει τον TTF που αντιπροσωπεύει το φυσικό αέριο που διακινείται μέσω αγωγών.


Οι υπουργοί ενέργειας θα πρέπει να συμφωνήσουν τη διαδικασία κοινής προμήθειας φυσικού αερίου. Οι εταιρείες φυσικού αερίου της Ευρωζώνης ,σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν , θα μπορούν να οργανωθούν σε μια κοινοπραξία και να αγοράσουν από κοινού ποσότητες οι οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερες από το 15% των αναγκών αποθήκευσης της ΕΕ.


Επιπρόσθετα πρέπει να γίνει επεξεργασία μιας σειράς μέτρων που προβλέπουν της ενεργειακή αλληλεγγύη.

Θα υπάρχουν κανόνες οι οποίοι θα διέπουν τους δεσμούς αλληλεγγύης ακόμη και μεταξύ κρατών που δεν έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες ώστε να μπορεί το ένα κράτος να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο ένα άλλο.

Οι χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα εφοδιασμού θα μπορούν να προμηθεύονται αέριο όχι μόνο από τις γειτονικές τους χώρες -με τις οποίες είναι διασυνδεδεμένες- αλλά και από χώρες που διαθέτουν τερματικούς σταθμούς LNG.

Το ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορεί ακόμη να αποφασίσει σε περιπτωσεις κρίσης εφοδιασμού να κατανείμει τις αναγκαίες ποσότητες φυσικού αερίου σε κράτη-μέλη αποζημιώνοντας το κράτος μέλος που το παράγει.


Στο τραπέζι βρίσκονται και μέτρα μείωσης της κατανάλωσης που αγγίζουν ακόμη και τους προστατευόμενους καταναλωτές καθώς τα κράτη μέλη θα μπορούν να ζητήσουν τη μείωση της για χρήσεις που δεν θεωρούνται απαραίτητες όπως π.χ. Η θέρμανση εξωτερικών χώρων. Φυσικά αυτό θα συμβαίνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και υπό εξαιρετικές συνθήκες.


H κινητοποίηση αυτή της Ευρώπης έχει συμβάλει στη ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου που χθες υποχώρησε και κάτω από τα 94€/Mwh. Ειναι χαρακτηριστικό ότι από την άτυπη Σύνοδο κορυφής της Πράγας , σε λιγότερες από 20 ημέρες δηλαδή, το φυσικό αέριο έχει υποχωρήσει κατά 46% από τα 175€/Mwh που βρισκόταν τότε.

Βέβαια αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος. Η καλοκαιρία βοηθά στη μείωση της ζήτησης ενώ και οι αποθήκες της Ευρώπης έχουν ξεπεράσει το 93% της πληρότητας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Ευρωπαϊκές θαλασσες κάνουν ουρά τα πλοία που μεταφέρουν LNG για να ξεφορτώσουν στα Ισπανικά, Ολλανδικά και Γαλλικά λιμάνια. Το γεγονός αυτό μειώνει τη ζήτηση αερίου από αγωγούς και που καθρεφτίζεται και στις τιμές του TTF.

Πηγή: skai.gr