Φυσικό αέριο: Τελευταία ευκαιρία τα 200 ευρώ πλαφόν της τσεχικής προεδρίας; Διχασμένη η Ευρώπη

«Οι ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητούσε άσκοπα», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας

Τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα που προτείνει η τσεχική προεδρία για να βρεθεί λύση στο παρατεταμένο αδιέξοδο όσον αφορά το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για τη διχασμένη Ευρώπη. Όπως αναφέρει το Reuters, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται την Τρίτη στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου σε όλο το μπλοκ μετά από μήνες αδιεξόδου για το εάν το μέτρο μπορεί να αμβλύνει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Μετά από εβδομάδες εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ των χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα ανώτατο όριο τιμών τον περασμένο μήνα - η πιο πρόσφατη απάντηση της ΕΕ στην κρίση που προκλήθηκε από τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία φέτος, οδηγώντας σε εκρήξεις των τιμών της ενέργειας. «Οι ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητούσε άσκοπα», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ζητώντας μια ταχεία συμφωνία για το πλαφόν.

Η Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πολωνία, λένε ότι απαιτείται ένα ανώτατο όριο για την προστασία των οικονομιών τους από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ενώ η Αυστρία, η Γερμανία και η Ολλανδία φοβούνται ότι θα μπορούσε να εκτρέψει τα τόσο αναγκαία φορτία φυσικού αερίου από την Ευρώπη. «Όλοι πρέπει να δείξουν κάποια ευελιξία και όλοι πρέπει να μπορούν να προτείνουν κάποιους συμβιβασμούς» δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον. 
Πάντως, ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι πιθανώς κανένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι ευχαριστημένα με την πρόταση.

«Εναπόκειται τώρα καθαρά στους υπουργούς να δείξουν εάν είναι έτοιμοι να καταλήξουν σε συμφωνία ή όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας Ζόζεφ Σικέλα, ο οποίος προεδρεύει της συνεδρίασης της Τρίτης. 

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία την Τρίτη, η συζήτηση πιθανότατα θα ενταθεί σε μια συνάντηση των ηγετών χωρών της ΕΕ την Πέμπτη, πριν συναντηθούν εκ νέου οι υπουργοί Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα.

Οποιαδήποτε συμφωνία εξαρτάται από τεχνικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων του πόσο υψηλό είναι το όριο τιμής, σε ποιες συμβάσεις φυσικού αερίου ισχύει, και  διασφαλίσεις, όπως να δοθεί η δυνατότητα στην ΕΕ να αναστείλει το ανώτατο όριο αμέσως εάν έχει ανεπιθύμητες συνέπειες.
 

Πηγή: skai.gr