Fuel Pass 2: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιδότηση καυσίμων- Τι αλλάζει σε βενζίνη και diesel

Στο τραπέζι βρίσκεται η χορήγηση στα ευάλωτα νοικοκυριά νέας «επιταγής ακρίβειας» αντίστοιχης με το επίδομα των 200 ευρώ που δόθηκε το Πάσχα. 

Την επόμενη Δευτέρα (20 Ιουνίου 2022) πρόκειται- εκτός απροόπτου- να «κλειδώσουν» τα μέτρα για τη συνέχιση της επιδότησης των καυσίμων το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει το πλαίσιο επέκτασης του μέτρου της επιδότησης στα καύσιμα, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- θα προβλέπει αύξηση του ποσού της επιδότησης αλλά και του αριθμού των δικαιούχων με αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων.

Η ενίσχυση θα λάβει ουσιαστικά τη μορφή μιας νέας «ενεργειακής επιταγής» σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Το κόστος του νέου πακέτου υπολογίζεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, καθώς μόνο η αύξηση της κρατικής ενίσχυσης -στην «ομπρέλα» της οποίας θα μπει μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων καθώς θα φτάσουν τα 3 εκατ. από 2,3 εκατ. στον πρώτο κύκλο των επιδοτήσεων- θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ από 130 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου:

  • Για τη βενζίνη, το επίδομα θα συνεχίσει να χορηγείται τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με τη σημερινή του μορφή (Fuel pass 2) ενώ το ποσό της ενίσχυσης θα αυξηθεί στα 40-60 ευρώ για το τρίμηνο ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος έναντι 30 έως 50 ευρώ που είναι σήμερα. Την ενίσχυση θα λάβουν περισσότερα νοικοκυριά καθώς το όριο για το οικογενειακό εισόδημα θα κυμανθεί στα 45.000 ευρώ από 30.000 ευρώ.

Για τη χορήγηση του επιδόματος θα ακολουθηθεί το υφιστάμενο μοντέλο. Δηλαδή, τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν το νέο όριο για το οικογενειακό εισόδημα, έχουν στην κατοχή τους όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο που είναι σε κυκλοφορία, είναι ασφαλισμένο και δεν οφείλουν γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Για την είσοδο στη πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει προς το τέλος Ιουνίου θα χρειάζονται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, ενώ στην αίτηση θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας και ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Αν επιλέξουν ως μέθοδος χορήγησης της επιδότησης την «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό» θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που είναι συνδικαιούχοι. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται σταδιακά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί είτε μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας είτε μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που είναι συνδικαιούχος. Η πίστωση της επιδότησης είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό θα γίνεται εντός 2 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης του δικαιούχου από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της επιλογής του. Το ποσό θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου και το είδος του οχήματος. Για τους δικαιούχους που θα επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η οικονομική ενίσχυση θα προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ.

  • Ντίζελ κίνησης: Η επιδότηση στην αντλία θα επεκταθεί και μετά τον Ιούνιο, ενώ εξετάζεται η αύξηση του ποσού στα 15 λεπτά από 12 λεπτά το λίτρο σήμερα.

Υπό εξέταση βρίσκεται η χορήγηση στα ευάλωτα νοικοκυριά νέας «επιταγής ακρίβειας» αντίστοιχης με το επίδομα των 200 ευρώ που δόθηκε το Πάσχα. Για το συγκεκριμένο μέτρο απαιτείται δημοσιονομικός χώρος 250-300 εκατ. ευρώ.

Μεγαλύτερη επιδότηση πρόκειται να δοθεί στα υγρά καύσιμα για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, με παράλληλη αύξηση της κρατικής επιδότησης για τις άγονες γραμμές.

Πηγή: ΕΡΤ