Αλλαγές στη φορολόγηση με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής

Στα 3,2δισ€ υπολογίζεται το όφελος που θα είχε η Ελλάδα αν το λεγόμενο κενό ΦΠΑ – οι απώλειες δηλαδή στην είσπραξη του φόρου – ήταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Τι θα γινόταν αν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε στη διάθεση του 3,2δισ€ επιπλέον; Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο στις 300.000 που κινήθηκαν δικαστικά. Θα μπορούσε να καταργήσει την προσωπική διαφορά ή ακόμη και να προχωρήσει σε γενικευμένες μειώσεις ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε τρόφιμα και καύσιμα, παρά το γεγονός ότι αυτήν την περίπτωση δεν είναι μόνο το δημοσιονομικό κόστος που αποτρέπει από μια τέτοια απόφαση.

Στα 3,2δισ€ υπολογίζεται το όφελος που θα είχε η Ελλάδα αν το λεγόμενο κενό ΦΠΑ – οι απώλειες δηλαδή στην είσπραξη του φόρου – ήταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι καθώς η χώρα μας μαζί με την Ρουμανία έχει μια θλιβερή πρωτιά καθώς 1 στα 4 ευρώ χάνεται και δεν μπαίνει ποτέ στα δημόσια ταμεία. Συνολικές απώλειες εσόδων περισσότερα από 5δισ€ ετησίως, με βάση τα στοιχεία του 2021.

Για να μειώσει τη ...χασούρα το ΥΠΟΙΚ ανέθεσε στο ΙΟΒΕ μελέτη στην οποία θα γίνεται ανάλυση των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα ( αριθμός, φορολογική κι ασφαλιστική επιβάρυνση), σύγκριση με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και προτάσεις για την αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, ειδική επιτροπή που θα συστήσει το ΥΠΟΙΚ θα αναλάβει να εξετάσει την μελέτη και να υποβάλει τις τελικές προτάσεις για τις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Στο στόχαστρο των επιδιοκώμενων αλλαγών εκτός από την ισχύουσα φορολογική κλίμακα, μπαίνουν οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές και φοροεκπτώσεις, , η προκαταβολή φόρου, τα τεκμήρια και το τέλος επιτηδεύματος.

Η φορολογική μεταρρύθμιση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση στην αρχή της θητείας της με την μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 22% στο 9% για τις πρώτες 10.000€ του ετήσιου εισοδήματος ευνόησε ιδιαίτερα την κατηγορία των αυτοαπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών καθώς περισσότεροι από 7 σου 10 δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000€. Το υπόλοιπο 30% περίπου ευνοήθηκε και από την ρύθμιση για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 2,2% έως 10% που επιβαλλόταν για τα εισοδήματα άνω των 12.000€.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι ήδη από φέτος θα εμφανιστεί καλύτερη εικόνα σχετικά με την φοροδιαφυγή και τις απώλειες του ΦΠΑ εξαιτίας της θεαματικής αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών 30% σε σχέση με το 2021 και 63% σε σχέση με το 2019. Κι όλα αυτά, ενώ δεκάδες επαγγελματικές κατηγορίες μεταξύ των οποίων τα γυμναστήρια, τα φροντιστήρια, τα πάρκινγκ, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, πολλά τεχνικά επαγγέλματα, τα περίπτερα και τα ταξί δεν υποχρεούνται να έχουν εγκατεστημένα POS. Όλοι αυτοί οι κλάδοι σύμφωνα με το σχεδιασμό θα ενταχθούν σταδιακά στο σύστημα.

Επιπλέον έως τον Ιούνιο του 2023 σύμφωνα με την ΑΑΔΕ ή έως τον Σεπτέμβριο του 2023 σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου των εισαγωγέων και κατασκευαστών ταμειακών μηχανημάτων θα έχει ολοκληρωθεί και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS κι έτσι οι οικονομικές αρχές θα αποκτήσουν πλήρη εικόνα για τον χρόνο έκδοσης και το ύψος των αποδείξεων λιανικής ώστε να εντοπίζουν πιο εύκολα περιπτώσεις κλοπής ΦΠΑ και απόκρυψης εισοδημάτων.


 

Πηγή: skai.gr