Κλείσιμο

Στα «χαρακώματα» η Ευρώπη για την ενέργεια: Νέα πρόταση για πλαφόν στη λιανική του φυσικού αερίου

Χαοτικές παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο στρατοπέδων στους «27» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Σημαντική επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς προϋποθέτει η νέα πρόταση που αποκαλύπτει η ιταλική La Stampa 

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το θρίλερ με το πλαφόν του φυσικού αερίου, που συζητούν να θέσουν σε εφαρμογή οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφενός η κλιμάκωση που προκαλεί με τη Μόσχα το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και αφετέρου οι χαοτικές, όπως αποδεικνύονται, διαφορές ανάμεσα στους Ευρωπαίους για μία απόφαση που θα αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθιστούν το επόμενο διάστημα κρίσιμο και δοκιμάζουν ακόμη και αυτή τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς διαπιστώνεται ότι τα τοπικά συμφέροντα, επικρατούν του συνολικού δικαίου.

Μέσα σε ένα περιβάλλον, στο οποίο η Ελλάδα και άλλες 13 χώρες πιέζουν και έχουν καταθέσει εγγράφως πρόταση στην Κομισιόν για ένα βιώσιμο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και το ευρωπαϊκό βορρά (Γερμανία, Ολλανδία κλπ) να αντιδρά και να απορρίπτει το πλαφόν ως λύση, προβάλλοντας ως διέξοδο για την πτώση της τιμής, τη μείωση της ζήτησης, μία νέα πρόταση έρχεται να προστεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Σύμφωνα με την ιταλική La Stampa, την Τρίτη στο ECOFIN, θα τεθεί υπόψιν των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, μία πρόταση για ορισμό πλαφόν στη λιανική τιμή πώλησης του φυσικού αερίου. Το μεγάλο ζητούμενο στη συγκεκριμένη πρόταση είναι το εξής: Ποιος θα καλύψει τη διαφορά; Το Κράτος; Ή οι καταναλωτές με έμμεσο, ή και άμεσο τρόπο;

Και σε αυτήν την πρόταση, το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης πλήττει περισσότερο τις φτωχότερες χώρες, όπως η Ελλάδα, οι οποίες δεν διαθέτουν τον δημοσιονομικό αέρα, προκειμένου να καλύψουν τις διαφορές στην τιμή της λιανικής του φυσικού αερίου, πολλώ δε μάλλον, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία ούτε για την τιμή της χονδρικής.

Οι υπουργοί Οικονομικών, σύμφωνα πάντα με τη La Stampa, θα κληθούν να εξετάσουν αν οι προϋπολογισμοί των χωρών (σ.σ. άρα οι λαοί), θα μπορούν να αντέξουν το βάρος. Ως εκ τούτου, νέα δεδομένα θα δημιουργηθούν, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 19 του μήνα, αλλά και της διάσκεψης των υπουργών Ενέργειας, στις 13 Δεκεμβρίου.

Φον ντερ Λάιεν: Ασφαλής η Ευρώπη για τον φετινό χειμώνα

«Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα» τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση σε ομιλία της στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ.

Η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός είναι περιορισμένος λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας».

Προσέθεσε ότι η Ρωσία έκοψε το 80% της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών σε μόλις οκτώ μήνες.

«Μπορέσαμε όμως να το αναπληρώσουμε» ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν κάνοντας λόγο για κάτι «αξιοσημείωτο» και κάτι «που πολλοί το θεωρούσαν αδύνατο».

«Αυτούς τους οχτώ μήνες, όχι μόνο δεν υπήρξαν διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη, αλλά καταφέραμε επίσης να γεμίσουμε τις αποθήκες αερίου μας κατά περίπου 96%. Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα. Αλλά αυτό έχει το κόστος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Και όλα αυτά επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα πολλών ευρωπαϊκών βιομηχανιών - ιδιαίτερα των ενεργοβόρων τομέων της οικονομίας μας» επισήμανε.

Επιπροσθέτως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «μια επιθετική Ρωσία απειλεί τις δημοκρατίες μας και μας εκβιάζει με την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα», ενώ σχετικά με το Πεκίνο σημείωσε ότι «μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα καλλιεργεί εξαρτήσεις σε όλες τις ηπείρους, για να προβάλει την εξουσία για τα δικά της συμφέροντα». Στην απέναντι πλευρά, η κ. φον ντερ Λάιεν τοποθέτησε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.«Αντίθετα, δείτε τι μπορούν να επιτύχουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πάρτε την Ουκρανία. Σκεφτείτε τον τεράστιο αντίκτυπο των κυρώσεών μας.

Σκεφτείτε πόση υποστήριξη έχουμε κινητοποιήσει, από τις χώρες μας και τον κόσμο, να βοηθήσει την Ουκρανία τους τελευταίους εννέα μήνες» σημείωσε και έφερε επιπλέον ως παράδειγμα την απόφαση για πλαφόν στο πετρέλαιο.

Απαιτούνται αντίμετρα από την ΕΕ για το «πακέτο επιχορηγήσεων» των ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσαρμόσει τους κανόνες για την κρατική βοήθεια που ισχύουν στην Ένωση προκειμένου να αποτρέψει μια έξοδο επενδύσεων εξαιτίας ενός νέου πακέτου επιχορηγήσεων για πράσινη ενέργεια στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Ο ανταγωνισμός είναι καλός... αλλά αυτός ο ανταγωνισμός πρέπει να γίνεται με ίσους όρους", δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια ομιλία στη βελγική πόλη Μπριζ.

"Ο (νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ) Inflation Reduction Act θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πλαίσιά μας για την κρατική βοήθεια και να τα προσαρμόσουμε σε ένα νέο παγκόσμιο περιβάλλον", πρόσθεσε.

Η 27μελής Ένωση φοβάται πως ο Inflation Reduction Act (IRA) ύψους 430 δισεκ. δολαρίων με τις γενναιόδωρες φορολογικές περικοπές που προβλέπει μπορεί να προσελκύσει επιχειρήσεις της ΕΕ και να φέρει σε μειονεκτική θέση ευρωπαϊκές εταιρίες, από αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι κατασκευαστές πράσινης τεχνολογίας.

Το θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνάντησης του Συμβουλίου ΕΕ-ΗΠΑ για το Εμπόριο και την Τεχνολογία που θα διεξαχθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και η Αμερικανίδα αντιπρόσωπος για το εμπόριο Κάθριν Τάι μαζί με τους αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις και Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Πηγή: skai.gr