Ευρωπαϊκό ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση- Τα μέτρα και το «ως εδώ» της φον ντερ Λάιεν

Οι Βρυξέλλες προτείνουν ένα πλέγμα συμπληρωματικών μέτρων για την μείωση των τιμών και τον «έλεγχο» των εκρηκτικών αυξομειώσεών τους.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

«Θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι εταίροι αλλά δεν μπορούμε να πληρώνουμε σε οποιαδήποτε τιμή σαν …αφελείς». Έτσι εξέφρασε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν το κοινοτικό «ως εδώ!» 

Στις 26 Αυγούστου η τιμή του φυσικού αερίου άγγιζε τα 350€/Mwh σκορπώντας τον τρόμο σε όλη την Ευρώπη. Σχεδόν 50 ημέρες μετά έχει υποχωρήσει στα 112€ αλλά ακόμη κι έτσι η τιμή του είναι σχεδόν 3 φορές υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο ( 44€/Mwh).  

Έτσι οι Βρυξέλλες προτείνουν ένα πλέγμα συμπληρωματικών μέτρων για την μείωση των τιμών και τον «έλεγχο» των εκρηκτικών αυξομειώσεών τους.  

Στην καρδιά της πρότασης , έστω και «νερωμένο», έστω και προσωρινό, ένα πλαφόν στην διακύμανση των τιμών στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο φυσικού αερίου ( ο δείκτης TTF). Tο πλαφόν ή μάλλον το κολάρο όπως το βάφτισε η Κομισιόν δεν έχει ως στόχο να σταματήσει την αύξηση ή την μείωση των τιμών αλλά να διασφαλίσει ότι οι μεταβολές δεν θα είναι τόσο εκρηκτικές. Κάθε φορά που η μεταβολή θα ξεπερνά αυτό το δυναμικό πλαφόν , οι συναλλαγές θα σταματούν.  

Το κολάρο θα λειτουργήσει προσωρινά – άλλωστε μόνο έτσι ενδεχομένως να καμφθούν και οι ενστάσεις των χωρών που «αποστρέφονται» κάθε μορφή πλαφόν όπως η Γερμανία – μέχρι να τεθεί σε λειτουργία, τον Μάρτιο του 2023,  ο δείκτης τιμών αναφοράς για την τιμολόγηση του LNG που θα συνοδεύει τον TTF o οποίος πλέον έχει «εκφυλισθεί» κι αντιπροσωπεύει μόνο το αέριο των αγωγών. 

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν ενεργοποιεί επιτέλους τις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου προσφέροντας τα απαραίτητα νομικά εργαλεία. Έτσι, την επόμενη σεζόν οι ανάγκες των κρατών μελών σε φυσικό αέριο θα ομαδοποιηθούν και θα αναζητηθούν προσφορές ώστε να καλυφθεί το 15% τουλάχιστον των στόχων για την πλήρωση των αποθηκών. Μάλιστα οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν μια μεγάλη ευρωπαϊκή κοινοπραξία για να αγοράσουν φυσικό αέριο, μέτρο που εκ των πραγμάτων βοηθά τις πιο αδύναμες χώρες. 

Επειδή δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πραγματική κρίση εφοδιασμού όπου δεν θα υπάρχει επάρκεια φυσικού αερίου, η Κομισιόν εισάγει τα λεγόμενα υποχρεωτικά μέτρα αλληλεγγύης. Στην ουσία όλα τα κράτη μέλη θα δεσμευθούν ότι σε περίπτωση ανάγκης κι εφόσον έχουν τις υποδομές θα συνδράμουν στην τροφοδοσία ενός εταίρου όπως επίσης κι ότι θα στηθεί ένας μηχανισμός ο οποίος προκαθορισμένα θα διανέμει στα κράτη μέλη το φυσικό αέριο επίσης στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. 

Στο τραπέζι παραμένει και το Ιβηρικής έμπνευσης πλαφόν στο αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή όμως το βασικό ερώτημα του ποιος θα επωμισθεί το κόστος δεν έχει λυθεί ( Στην Ισπανία και την Πορτογαλία το επωμίζονται οι καταναλωτές). 

Οι αγορές υποδέχτηκαν τα μέτρα θετικά, με την τιμή του φυσικού αερίου να υποχωρεί ακόμη και 12% στα 108€/Mwh. Συνολικά από την άτυπη σύνοδο της Πράγας η πτώση ξεπερνά το 38% καθώς η γενική αίσθηση είναι ότι το πρόβλημα περιορίζεται χωρίς να διαταράσσει τη λειτουργία τους.  

Μένει πλέον το πράσινο φως των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.  

Πηγή: skai.gr