Κλείσιμο

Έλληνες παραγωγοί: Καταστροφικό το ρωσικό εμπάργκο

Ολέθριο για τους ίδιους, αλλά και για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζουν το ρωσικό εμπάργκο οι έλληνες παραγωγοί. Σημειώνεται ότι τα πρώτα φορτία με ροδάκινα και νεκταρίνια που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην ρωσική αγορά μετά το εμπάργκο επέστρεψαν στη χώρα μας.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την ΕΕ, κάνοντας λόγο για "καταστροφή". Μόνο στο νομό Ημαθίας, 9.000 τόνοι από ροδάκινα παραμένουν στα ψυγεία, με το 50% της παραγωγής να προορίζονταν για τη ρωσική αγορά. Παράλληλα, για τη Ρωσία προορίζεται και σειρά άλλων οπωροκηπευτικών.

Τη Δευτέρα το απόγευμα οι παραγωγοί Κοζάνης και Ημαθίας θα πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη, ενώ την Τρίτη έχουν ζητήσει ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη Γιώργο Καρασμάνη.

Σημειώνεται ότι μεγάλος όγκος των εξαγωγών μας αφορά νωπά προϊόντα που κινδυνεύουν να αλλοιωθούν, ενώ οι ρώσοι εισαγωγείς, που κι αυτοί περιμένουν διευκρινίσεις από την κυβέρνησή τους, ακυρώνουν τις παραγγελίες.

Την ίδια ώρα, τη λίστα με τα ελληνικά προϊόντα στα οποία η Ρωσία επιβάλει εμπάργκο αναμένει η ελληνική κυβέρνηση. Tα «ρωσικά κενά» σε ελληνικά και ευρωπαϊκά προϊόντα σπεύδει να καλύψει με συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις η Άγκυρα.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ