Εκρηκτική πορεία του τουρισμού το καλοκαίρι – Προσεγγίζουν τα 12 δισεκ. τα έσοδα 

Εκρηκτική πορεία του τουρισμού το καλοκαίρι – Προσεγγίζουν τα 12 δισεκ. τα έσοδα 

«Ράλι» κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός το καλοκαίρι, θυμίζοντας καλύτερες προπανδημικές εποχές όταν μιλούσαμε για την «λοκομοτίβα» της οικονομίας. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, τα τουριστικά έσοδα θα ανέλθουν φέτος τα 12 δισεκ. ευρώ. Τα «καύσιμα» του τουρισμού τροφοδοτούν την ανάπτυξη, καθώς δεν είχαμε μόνο ένα καλό β’ τρίμηνο, αλλά και ένα καλό γ’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ, με τον οίκο αξιολόγησης Μoody’s να κάνει πρόβλεψη για ανάπτυξη 8,2% φέτος, πολύ πάνω από τις κυβερνητικές προβλέψεις.

 

Την ίδια στιγμή, σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό 10ετίας για την ανεργία και υψηλό 11ετίας για τους απασχολούμενους. 

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, στο 14,2% διαμορφώθηκε η ανεργία στη χώρα τον Ιούλιο εφέτος, έναντι του διορθωμένου προς τα άνω 16,8% τον Ιούλιο 2020 και του 15% τον Ιούνιο 2021. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 664.384 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 108.058 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2020 (14%) και κατά 40.485 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 (5,7%).

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.011.357 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 182.886 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2020 (4,8%) και κατά 8.221 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 (0,2%).

«Με βάση τα τελευταία στοιχεία και τις εκτιμήσεις που έχουμε φαίνεται ότι η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά το 2021. Προσδοκούμε και εργαζόμαστε κυβέρνηση, κοινοβουλευτική ομάδα και κοινωνία έτσι ώστε να ανακάμψουμε ακόμα πιο ισχυρά, ακόμα γρηγορότερα, για να έχουμε τα περιθώρια να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο την κοινωνία», δήλωσε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σχολίασε ότι «η οικονομία του χρόνου θα πάει καλύτερα, και θα δώσουμε κι άλλα».  

«Όταν έχεις λογαριάσει ότι η ανάπτυξή σου θα είναι στο 2,9% - 2,8% και σου βγαίνει κατ’ ελάχιστον στο 6% έχεις δημοσιονομικό χώρο 3 μονάδες του ΑΕΠ, όταν έχεις υπολογίσει ότι ο τουρισμός σου με ένα ορισμένο τρόπο και ο τουρισμός σου έχει ανέβει πάνω από το 2019, στην πραγματικότητα έχεις πάρα πολύ καλή πορεία της οικονομίας. Τι λέμε; ως κόμμα έχω δεσμευθεί ότι θα μειώνω φόρους, εισφορές και ΕΝΦΙΑ προεκλογικά, αρκεί να έχω τη δημοσιονομική δυνατότητα. Την έχω; Είναι αποφάσεις με βάση το προεκλογικό μου πρόγραμμα». 

Πηγή: skai.gr