«Τέλος χρόνου» για τη διόρθωση του Ε9 - Ποιους αφορά

Η ενημέρωση του Ε9 – η οποία γίνεται χωρίς την επιβολή προστίμου των 100€ - είναι απαραίτητη προκειμένου στη συνέχεια να υπολογιστεί με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία ο ΕΝΦΙΑ

Του Χρυσόστομου Τσούφη
 

Η άμμος στην κλεψύδρα για όσους είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους....σώνεται και θα πρέπει έως το τέλος του μήνα να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ε9 και να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις ή τροποποιήσεις.  

Η υποχρέωση αφορά:  

  • Όσους αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο 
  • Όσοι απέκτησαν κάποιο ακίνητο μέσω δωρεάς, γονικής παροχής ή το κληρονόμησαν ( αντίστοιχα πρέπει να ενημερώσουν την πλατφόρμα και όσοι προχώρησαν σε δωρεές ή γονικές παροχές) 
  • Όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες  
  • Όσοι δήλωσαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά 


Η ενημέρωση του Ε9 – η οποία γίνεται χωρίς την επιβολή προστίμου των 100€ - είναι απαραίτητη προκειμένου στη συνέχεια να υπολογιστεί με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία ο ΕΝΦΙΑ. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί από περισσότερους από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε 10 μηνιαίες δόσεις την περίοδο Μάιος 2022- Φεβρουάριος 2023.  

Ακόμη και καμιά μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση να μην υφίστατο, και πάλι ο φορολογούμενος θα πρέπει να κάνει έναν τελικό έλεγχο στην περιουσιακή κατάσταση. Κι αυτό γιατί ακόμη και μια φαινομενικά επουσιώδης παράλειψη που πρέπει να διορθωθεί ή μια εκ πρώτης όψεως ασήμαντη αλλαγή που πρέπει να γίνει, μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερο ΕΝΦΙΑ ακόμη και 90%. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι στα εξής πεδία :  

  • Αποθήκες/Πάρκινγκ : προσοχή στα δηλωμένα τετραγωνικά καθώς οι λεγόμενοι βοηθητικοί χώροι φορολογούνται με έκπτωση 90%.  
  • Ημιτελή κτίσματα : Εφόσον έχουν δηλωθεί ως τέτοια έχουν έκπτωση 60% 
  • Εμπράγματα δικαιώματα : Αν δεν δηλωθούν σωστά η πλήρης ή ψιλή κυριότητα και η επικαρπία , το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ φουσκώνει αφού το σύστημα θεωρεί ότι ο ιδιοκτήτης έχει την πλήρη κυριότητα.  
  • Ποσοστό συνιδιοκτησίας : Αν δεν δηλωθεί καθόλου, το σύστημα θεωρεί ως ποσοστό ιδιοκτησίας το 100% με αποτέλεσμα κι εδώ υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.  
  • Όροφος : Αν δεν αναγράφεται , αυτόματα ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ γίνεται με βάση τον υψηλότερο συντελεστή, αυτόν του 6ου ορόφου. 
  • Ηλικία : Η ηλικία του ακινήτου πρέπει να υπολογίζεται με βάση την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όχι την αποπεράτωση του. Όσο παλαιότερο το ακίνητο τόσο περιορίζεται το ύψος του φόρου.  
     

Η διαδικασία αυτή της ενημέρωσης του Ε9 «χειροκίνητα» θα γίνει φέτος για τελευταία χρονιά, καθώς το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ φέρνει όπως γράψαμε στο skai.gr σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στη μεταβίβαση ακινήτων.  

Μια από αυτές προβλέπει ότι αμέσως μόλις ο συμβολαιογράφος αναρτήσει το συμβόλαιο της μεταβίβασης του ακινήτου στην εφαρμογή myPROPERTY, αυτόματα δημιουργείται και υποβάλλεται ψηφιακά τροποποιημένη δήλωση Ε9 με τις απαιτούμενες αλλαγές στα στοιχεία του ακινήτου.  

Πηγή: skai.gr