Κλείσιμο

Αναδιάρθρωση χρέους ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων ζητά η Αργεντινή

Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων θα επιδιώξει η Αργεντινή, σε μία προσπάθεια να αποφύγει την ένατη κρατική χρεοκοπία στη νεότερη ιστορία της.

Ο υπουργός Οικονομικών Χερνάν Λακούνσα αποσαφήνισε πως το Μπουένος ’ιρες ζητά μετάθεση των ημερομηνιών αποπληρωμής κι όχι «κούρεμα» του κεφαλαίου ή των τόκων που οφείλονται στους εγχώριους και ξένους ομολογιούχους. Η αναβολή των πληρωμών θα γίνει οικειοθελώς και δεν θα επιβληθεί στους πιστωτές, προσέθεσε.

Η αναδιάρθρωση θα ενισχύσει την ρευστότητα στα δημόσια ταμεία, ειδικά την περίοδο 2020 έως 2023, όταν είναι προγραμματισμένη η ωρίμανση μεγάλου όγκου εκκρεμοτήτων. Ο κ. Λακούνσα προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι το πρόβλημα είναι βραχυπρόθεσμο κι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ευρύτερη βιωσιμότητα του χρέους.

Από την προσπάθεια αναδιάρθρωσης δεν θα εξαιρεθούν τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία αυτή την στιγμή ανέρχονται σε 44 δισεκατομμύρια δολάρια και θα αυξηθούν σε $57 δισεκ. έως το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στήριξης. Η εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένο να αρχίσει το 2021.

Η απόφαση για αναδιάρθρωση έρχεται στον απόηχο της αναπάντεχα βαριάς ήττας που υπέστη ο δεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι στις προκαταρκτικές εκλογές στα μέσα Αυγούστου. Το αποτέλεσμα σημαίνει πως ο κ. Μάκρι έχει ελάχιστες πιθανότητες επανεκλογής στις τελικές κάλπες της 27ης Οκτωβρίου, όπου αδιαμφισβήτητο φαβορί είναι ο περονιστής αντίπαλός του Αλμπέρτο Φερντάντες.

Η προοπτική επιστροφής των περονιστών στην εξουσία προκάλεσε πολυήμερο πανικό στις αγορές, δεδομένου ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν εκτοξεύσει τα ελλείμματα. Το εθνικό νόμισμα, το πέσο, έχει υποχωρήσει έντονα, καθιστώντας ακόμα πιο ακριβή την αποπληρωμή του χρέους το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει εκδοθεί σε δολάρια.

Η κεντρική τράπεζα έχει δαπανήσει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματά της για να συγκρατήσει την αξία του πέσο και να αποτρέψει την εκτόξευση του ήδη υψηλού πληθωρισμού.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως εξετάζει την πρωτοβουλία του Μπουένος ’ιρες και αναλύει τις επιπτώσεις των προτάσεών της κυβέρνησης Μάκρι. «Το προσωπικό μας καταλαβαίνει πως οι Αρχές έχουν κάνει αυτά τα σημαντικά βήματα ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες ρευστότητας και να προστατεύσουν τα αποθέματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του θεσμού Τζέρι Ράις.

«Το Ταμείο θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Αργεντινής σε αυτή την εποχή προκλήσεων», προσέθεσε.
Πηγή: skai.gr