ΔΝΤ: Να τεθούν και οι μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup, όχι μόνο το χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το Eurogroup της επόμενης Τρίτης δεν θα εξετάσει μόνο πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, σε ένα έμμεσο μήνυμα πως το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα πειστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει ψηφίσει ή θα ψηφίσει η Αθήνα επαρκούν ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ο κ. Ράις σημείωσε ότι τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το Ταμείο για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος είναι το μεγάλο κόστος των συντάξεων και το φορολογικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική Βουλή έχει ήδη υπερψηφίσει τις σχετικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας την ερχόμενη Τρίτη δεν αναμένεται να λάβει μέρος η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν.

Ο κ. Ράις επανέλαβε πάντως ότι το Ταμείο θεωρεί το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, που ζητούν οι Ευρωπαίοι, ως «πολύ αισιόδοξο» που «δεν είναι ρεαλιστικό» να επιτυγχάνεται σε βάθος χρόνου. «Αυτό θα σημαίνει υπερβολική λιτότητα», κάτι που δεν θέλει το ΔΝΤ, είπε.

Λύση σε βάθος χρόνου για το χρέος, αλλά με αστερίσκο

Στο μέτωπο του χρέους, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε πως, εφόσον η Ελλάδα δεν χρειάζεται «κούρεμα», αυτό αναγκαστικά σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν μεγάλες περίοδοι χάριτος πριν την έναρξη της αποπληρωμής των δανείων στήριξης, αλλά και μεγάλες επιμηκύνσεις των δανείων με χαμηλά επιτόκια.

Ο εκπρόσωπος δε διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν να υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις θέσεις των θεσμών για το χρέος, λέγοντας λιτά ότι ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη «πολύ ενεργές» διαβουλεύσεις. Όπως είπε, ήδη έχει υπάρξει μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων με τους Ευρωπαίους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όμως διέψευσε ότι το Ταμείο έχει εκπονήσει την τελική ανάλυσή του.

Ωστόσο, ο κ. Ράις άφησε να εννοηθεί ότι το Ταμείο βλέπει θετικά την ιδέα εξαγοράς των δανείων που έχει δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Πρόκειται για πρόταση που φαίνεται να εξετάζουν οι εταίροι και ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Είναι λογικό [...] να αντικαθιστάς πιο ακριβό χρέος με λιγότερο ακριβό χρέος», είπε χαρακτηριστικά, με δεδομένο ότι ο ESM θα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια που συνοδεύουν τα σημερινά δάνεια του ΔΝΤ.

Ο κ. Ράις επαναβεβαίωσε τέλος την πάγια θέση του Ταμείου ότι δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο Μνημόνιο εάν δεν ικανοποιηθούν και οι δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει, για ελάφρυνση του χρέους και υλοποίηση βαθιών μεταρρυθμίσεων.

«Είναι πρωτεύον το πρόγραμμα να βαδίζει σε δύο πόδια», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης