Κλείσιμο

Τσακαλώτος: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την φορολογία εισοδήματος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε αργά το βράδυ μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Πέμπτης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ότι «υπήρξε μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων». Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Σημείωσε ότι υπήρξε πρόοδος και στο ασφαλιστικό αλλά υπάρχει απόσταση στο θέμα των κόκκινων δανείων. 

«Ζητούν να πωλούνται τα πάντα», είπε νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης, μετά την άκαρπη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Δεν ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες για την τελική μορφή που θα έχει η φορολογική κλίμακα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει εξασφαλίσει τη διατήρηση του αφορολογήτου πάνω από τα επίπεδα των 9000 ευρώ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογράμμισε ότι η νέα κλίμακα θα είναι προοδευτική, θα μεταφέρει τα φορολογικά βάρη στους έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα και θα μπορεί να την υποστηρίξει άνετα η κυβέρνηση της αριστεράς.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σήμερα Παρασκευή, και στην ατζέντα θα περιλαμβάνεται η οριστικοποίηση του καταλόγου των δημοσιονομικών μέτρων 1% που θα πρέπει να ληφθούν το 2017 και το 2018 για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018. 

Σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης, θα είναι πολλά και δύσκολα μέτρα για τα οποία θα χρειαστεί αναλυτική συζήτηση με τους θεσμούς.

Το Σάββατο αναμένονται επίσης διαπραγματεύσεις, καθώς θα επιδιωχθεί να κλείσει το ασφαλιστικό αλλά και να υπάρξει σύγκλιση για τα «κόκκινα» δάνεια όπου για την ώρα υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Πηγή: skai.gr